Zielono żółte naleśniki ze szpinakiem i fetą

Naleśniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1.5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • pęczek natki pietruszki
  • szczypta soli
  • około 3 szklanki wody
Nadzienie
  • 3/4 kg świeżego szpinaku
  • średniej wielkości cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 g miękkiego sera feta
  • spora szczypta zmielonego pieprzu
  • sól
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Naleśniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1.5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • pęczek natki pietruszki
  • szczypta soli
  • około 3 szklanki wody
Nadzienie
  • 3/4 kg świeżego szpinaku
  • średniej wielkości cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 g miękkiego sera feta
  • spora szczypta zmielonego pieprzu
  • sól

Przygotowanie

Ciasto

  • Natkę drobno posiekać. Masło rozpuść w rondelku.
  • Oba rodzaje mąki wsypać do dużej miski. Dodać jajka, sól i wodę. Zmiksować na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć gęstość rzadkiej śmietany - być może trzeba będzie dodać nieco więcej wody.
  • Do ciasta dodać rozpuszczone masło i natkę. Dokładnie wymieszać, odstawić na kilkanaście minut.

Nadzienie

  • Obraną cebulą drobno posiekać. Ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki. Szpinak przebrać, oderwać grube łodyżki. Przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.
  • Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, posolić i smażyć na średnim ogniu 2 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek, wymieszać i smażyć przez minutę.
  • Do patelni dodać porcjami szpinak i mieszać aż świeże liście zmniejszą swoją objętość (jeśli masz mrożony, dodaj od razu całą porcję). Świeżego nie trzymać długo na ogniu - powinien tylko stracić swoją surowość (mrożony doprowadzić do całkowitego rozmrożeniu i chwilę pogotować).
  • Zestawić patelnię z ognia, dodać pokruszoną fetę, doprawić solą, zielonym pieprzem i gałką. Wymieszać niezbyt dokładnie, tak by feta pozostała w kawałkach.

Wykonanie

  • Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki - pamiętaj, by za każdym przed wylaniem ciasta, wymieszać je, by natka się równomiernie rozłożyła. Jeśli nie masz nieprzywierającej patelni, przed wlaniem ciasta posmaruj ją odrobiną oleju.
  • Na usmażone naleśniki nałożyć porcje nadzienia i zawinąć.