Zielono żółte naleśniki ze szpinakiem i fetą
Naleśniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1.5 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- pęczek natki pietruszki
- szczypta soli
- około 3 szklanki wody
Nadzienie
- 3/4 kg świeżego szpinaku
- średniej wielkości cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła
- 200 g miękkiego sera feta
- spora szczypta zmielonego pieprzu
- sól
Naleśniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1.5 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- pęczek natki pietruszki
- szczypta soli
- około 3 szklanki wody
Nadzienie
- 3/4 kg świeżego szpinaku
- średniej wielkości cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła
- 200 g miękkiego sera feta
- spora szczypta zmielonego pieprzu
- sól
Przygotowanie
Ciasto
- Natkę drobno posiekać. Masło rozpuść w rondelku.
- Oba rodzaje mąki wsypać do dużej miski. Dodać jajka, sól i wodę. Zmiksować na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć gęstość rzadkiej śmietany - być może trzeba będzie dodać nieco więcej wody.
- Do ciasta dodać rozpuszczone masło i natkę. Dokładnie wymieszać, odstawić na kilkanaście minut.
Nadzienie
- Obraną cebulą drobno posiekać. Ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki. Szpinak przebrać, oderwać grube łodyżki. Przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.
- Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, posolić i smażyć na średnim ogniu 2 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek, wymieszać i smażyć przez minutę.
- Do patelni dodać porcjami szpinak i mieszać aż świeże liście zmniejszą swoją objętość (jeśli masz mrożony, dodaj od razu całą porcję). Świeżego nie trzymać długo na ogniu - powinien tylko stracić swoją surowość (mrożony doprowadzić do całkowitego rozmrożeniu i chwilę pogotować).
- Zestawić patelnię z ognia, dodać pokruszoną fetę, doprawić solą, zielonym pieprzem i gałką. Wymieszać niezbyt dokładnie, tak by feta pozostała w kawałkach.
Wykonanie
- Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki - pamiętaj, by za każdym przed wylaniem ciasta, wymieszać je, by natka się równomiernie rozłożyła. Jeśli nie masz nieprzywierającej patelni, przed wlaniem ciasta posmaruj ją odrobiną oleju.
- Na usmażone naleśniki nałożyć porcje nadzienia i zawinąć.