Kluski z sera

Składniki
  • 250g białego sera półtłustego
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • odrobina soli
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    1 porcja
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 250g białego sera półtłustego
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • odrobina soli

Przygotowanie

  • Do miski włożyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać widelcem. Jeśli ciasto jest za luźne dodać mąki.
  • Podzielić ciasto na porcje, z każdej uformować wałeczki i pokroić ukośnie w kluski.
  • W garnku zagotować osoloną wodę i delikatnie wkładać do wrzątku porcję klusek. Gotować aż wszystkie wypłyną.
  • Podawać z cukrem albo owocami.