Włoska Pizza

Ciasto
  • 727 g mąki Typ 00
  • 437 g ciepłej wody
  • 22 g soli
  • 2,36 g świeżych drożdży
  • 13 ml oliwy z oliwek
Sos
  • 400 g pomidorów z puszki Pelati
  • sól
  • cukier
Dodatkowo
  • 2 sery mozzarella
  • pieczarki
  • salami
  • bazylia/rukola
Akcesoria
  • Kamień do pizzy
  • łopatka do pizzy
  • nożyk do pizzy
  • pojemnik na ciasto
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    trudny
Ciasto
  • 727 g mąki Typ 00
  • 437 g ciepłej wody
  • 22 g soli
  • 2,36 g świeżych drożdży
  • 13 ml oliwy z oliwek
Sos
  • 400 g pomidorów z puszki Pelati
  • sól
  • cukier
Dodatkowo
  • 2 sery mozzarella
  • pieczarki
  • salami
  • bazylia/rukola
Akcesoria
  • Kamień do pizzy
  • łopatka do pizzy
  • nożyk do pizzy
  • pojemnik na ciasto

Obliczenie składników na daną liczbę porcji

Do obliczania ilości stosujemy kalkulator miłośników pizzy. Nasze ulubione parametry to:

  • waga porcji: 300 g -> lubimy pizzę z grubszymi bokami
  • hydracja: 60%
  • sól na litr wody: 50 g
  • tłuszcz na litr wody: 30 g
  • czas wyrastania: 24 godziny
  • w tym lodówce: 20 godzin

Przygotowanie

Ciasto (przygotować 24 godziny przed pieczeniem)

  • Do garnuszka wlać ciepłą wodę o temperaturze około 30 stopni C, dodać drożdże i dokładnie wymieszać aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.
  • Do miski dodać mąkę, oliwę z oliwek i przygotowane wcześniej drożdże. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników. Dodać sól i ponownie wymieszać. (Sól dokładamy na końcu, ponieważ zabija bakterie z drożdży przy bezpośrednim kontakcie).
  • Ciasto przełożyć na blat/stolnicę i wyrabiać około 10-15 minut (instrukcja video 4:17) aż będzie bardzo elastyczne i nie będzie się kleić do blatu. Długość wyrabiania zależy od mąki.
  • Ciasto przełożyć do miski, owinąć folią spożywczą i odstawić na 30-60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić za pomocą szpachelki na równe porcje.
  • Z każdej porcji uformować kulkę (instrukcja video 1:41) i przełożyć do zamykanego pojemnika lub na blaszkę, którą następnie owiniemy folią spożywczą. Najważniejsze aby przygotowane ciasto było w szczelnym, aby w fazie dojrzewania ciasta nie wyparowała woda.
  • Ciasto zostawić na blacie jeszcze przez godzinę a następnie włożyć do lodówki na 20 godzin.

Sos

  • Pomidory z puszki przelać do miseczki, a następnie dodać sól i cukier do smaku. Całość rozgnieść dłońmi i odstawić.
  • UWAGA! Smak sosu zależy od jakości pomidorów.

Pizza

  • Ciasto wyjąć z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem.
  • Do piekarnika włożyć kamień do pieczenia i rozgrzać na maksymalną temperaturę (w naszym przypadku to 300 stopni C). Najlepiej zrobić to godzinę przed pieczeniem, aby kamień dobrze się rozgrzał.
  • Na blat wysypać trochę podsypki do pizzy. Następnie delikatnie wyjąć 1 porcje ciasta i obtoczyć ją w podsypce z jednej i drugiej strony.
  • Na środek blatu wysypać jeszcze trochę podsypki i ułożyć na nią ciasto. Następnie delikatnie ugniatać palcami zaczynając od środka zachowując boki ciasta bez zduszenia. Zwiększać obszar ugniatania od środka do zewnątrz delikatnie przy tym rozciągając. Następne dłońmi robić okrągłe ruchy w przeciwna stronę, aby rozciągnąć ciasto do prawidłowych rozmiarów (instrukcja video 3:20).
  • Ciasto przenieść na łopatkę do pizzy i polać odrobiną sosu (okrągłe ruchy nabierką od środka do zewnątrz).
  • Pizzę włożyć na rozgrzany kamień na 2-3 minuty. Następnie wyciągnąć i dodać więcej sosu i dodatkowe składniki (np. pieczarki, salami). Gdybyśmy od razu dodali całą porcję sosu, zanim spód by się podpiekł, ciasto za bardzo by namokło. Zabieg ten ma na celu stworzenia chrupiącego spodu w domowych warunkach.
  • Pizzę włożyć ponownie do piekarnika i piec do momentu przyrumienienia się boków. Następnie wyjąć na deskę i posypać kawałkami mozzarelli i bazylią/rukolą.

Wskazówki i podpowiedzi

  • W przypadku braku kamienia do pizzy, do piekarnika włożyć blaszkę do góry dnem i na nią zsuwać ciasto.
  • Zamiast łopatki do pizzy można zastosować deskę. Wystarczy tylko ją podsypać, aby ciasto się nie kleiło.

Polecane składniki

  • Mąka: Caputo typ 00 – czerwona (Cuoco) lub niebieska (Pizzeria)
  • Pomidory: MUTTI Pomidory Pelati San Marzano, Metelliana pomidory pelati, CIRIO pelati
  • Podsypka do pizzy: Molina Spadoni – Staccapizza