Szaszłyki w sosie ranczerskim

Składniki
  • 6 patyczków do szaszłyków
  • 3 duże lub 4 małe pojedyncze piersi z kurczaka
  • 0.5 łyżeczki chilli
  • 12 plastrów boczku
  • 1 czerwona cebula
Sos ranczerski
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek maślanki
  • 1 łyżka drobno pokrojonej pietruszki
  • 2 łyżeczki drobno pokrojonego szczypiorku
  • 0.5 łyżeczki drobno pokrojonego koperku
  • 0.5 łyżeczki suszonego estragonu
  • 0.5 łyżeczki czosnku w proszku
  • 0.25 łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta soli
  • 2 krople sosu Worcestershire
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    6 porcji
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 6 patyczków do szaszłyków
  • 3 duże lub 4 małe pojedyncze piersi z kurczaka
  • 0.5 łyżeczki chilli
  • 12 plastrów boczku
  • 1 czerwona cebula
Sos ranczerski
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek maślanki
  • 1 łyżka drobno pokrojonej pietruszki
  • 2 łyżeczki drobno pokrojonego szczypiorku
  • 0.5 łyżeczki drobno pokrojonego koperku
  • 0.5 łyżeczki suszonego estragonu
  • 0.5 łyżeczki czosnku w proszku
  • 0.25 łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta soli
  • 2 krople sosu Worcestershire

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na sos wymieszać w miseczce i odstawić.
  • Kurczaka pokroić w większą kostkę i przełożyć do miseczki.
  • 1/3 sosu ranczerskiego wymieszać z chilli, a następnie przełożyć do miseczki z kurczakiem i wymieszać. Miseczkę przykryć, przenieść do lodówki i marynować kurczaka w sosie minimum 3 godziny, a najlepiej pozostawić do kolejnego dnia.
  • Pozostałą ilość sosu ranczerskiego, którą wykorzystamy do maczania gotowych szaszłyków, przykryć, przenieść do lodówki i pozostawić do przegryzienia się wszystkich składników, najlepiej też do kolejnego dnia.
  • Na patyczek nawlec kawałek cebuli, a następnie na zmianę przekładać boczek i zamarynowanego kurczaka – nawlec końcową część paska boczku, aby reszta zwisała i dodać kurczaka, a następnie czynność powtarzać. Na koniec dodać plaster cebuli.
  • Szaszłyki najlepiej piec na grillu lub patelni grillowej. Jeśli chcemy może to być również zwykła patelnia z dodatkiem odrobiny oleju. Piec obracając, z każdej strony aż będą zarumienione.
  • Podawać z sosem ranczerskim – do maczania.