Szaszłyki w sosie ranczerskim
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na sos wymieszać w miseczce i odstawić.
- Kurczaka pokroić w większą kostkę i przełożyć do miseczki.
- 1/3 sosu ranczerskiego wymieszać z chilli, a następnie przełożyć do miseczki z kurczakiem i wymieszać. Miseczkę przykryć, przenieść do lodówki i marynować kurczaka w sosie minimum 3 godziny, a najlepiej pozostawić do kolejnego dnia.
- Pozostałą ilość sosu ranczerskiego, którą wykorzystamy do maczania gotowych szaszłyków, przykryć, przenieść do lodówki i pozostawić do przegryzienia się wszystkich składników, najlepiej też do kolejnego dnia.
- Na patyczek nawlec kawałek cebuli, a następnie na zmianę przekładać boczek i zamarynowanego kurczaka – nawlec końcową część paska boczku, aby reszta zwisała i dodać kurczaka, a następnie czynność powtarzać. Na koniec dodać plaster cebuli.
- Szaszłyki najlepiej piec na grillu lub patelni grillowej. Jeśli chcemy może to być również zwykła patelnia z dodatkiem odrobiny oleju. Piec obracając, z każdej strony aż będą zarumienione.
- Podawać z sosem ranczerskim – do maczania.
Składniki
- 6 patyczków do szaszłyków
- 3 duże lub 4 małe pojedyncze piersi z kurczaka
- 0.5 łyżeczki chilli
- 12 plastrów boczku
- 1 czerwona cebula
Sos ranczerski
- 5 łyżek majonezu
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 5 łyżek maślanki
- 1 łyżka drobno pokrojonej pietruszki
- 2 łyżeczki drobno pokrojonego szczypiorku
- 0.5 łyżeczki drobno pokrojonego koperku
- 0.5 łyżeczki suszonego estragonu
- 0.5 łyżeczki czosnku w proszku
- 0.25 łyżeczki białego mielonego pieprzu
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta soli
- 2 krople sosu Worcestershire
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 510 kcal |
Tłuszcz | 40 g |
Węglowodany | 5 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 33 g |