Makaron w sosie Alfredo z chrupiącym kurczakiem
Przygotowanie
Sos Alfredo
- Na patelni rozpuścić masło i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, delikatnie podsmażyć. Następnie dodać śmietankę i przyprawy - przyprawę kuchni włoskiej, płatki chilli oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać i podgrzać, raz po raz mieszając.
- Dodać mascarpone i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Parmezan zetrzeć na tarce i dodać do sosu, wymieszać do rozpuszczenia i całkowitego połączenia się składników.
- Sos zdjąć z ognia i odstawić.
Chrupiący kurczak
- Filety z kurczaka oczyścić, pokroić w kotleciki i oprószyć solą i pieprzem.
- Przygotować 3 miseczki - 1 z mąką, 2 z rozmieszanymi jajkami i 3 z rozdrobnionymi na mniejsze kawałki płatkami kukurydzianymi, startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
- Kotlecik obtoczyć najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w przygotowanej mieszance płatków, parmezanu i pietruszki.
- Smażyć na patelni na oleju, do zarumienienia z obu stron.
Makaron w sosie Alfredo z chrupiącym kurczakiem
- Ugotować ulubiony makaron al dente, odcedzić i zostawić w garnku. Sos wymieszać, w razie potrzeby delikatnie podgrzać, przelać do makaronu i wymieszać. Tak przygotowany makaron przenieść na talerz.
- Kurczaka pokroić w paski i przenieść na makaron.
Sos Alfredo
- 50 g masła
- 5 ząbków czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 125 g mascarpone
- 100 g parmezanu
- 1 łyżeczka przyprawy kuchni włoskiej
- 0.5 łyżeczki płatków chilli
- sól
- pieprz
Chrupiący kurczak
- 2 filety z kurczaka
- 2 jajka
- 70 g mąki
- 150 g płatków kukurydzianych
- 6 łyżek startego parmezanu
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Dodatkowo
- 300 g makaronu np. wstęgi
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 983 kcal |
Tłuszcz | 56 g |
Węglowodany | 73 g |
Błonnik | 3 g |
Białko | 45 g |