Makaron w sosie Alfredo z chrupiącym kurczakiem

  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy

Przygotowanie

Sos Alfredo

  • Na patelni rozpuścić masło i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, delikatnie podsmażyć. Następnie dodać śmietankę i przyprawy - przyprawę kuchni włoskiej, płatki chilli oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać i podgrzać, raz po raz mieszając.
  • Dodać mascarpone i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Parmezan zetrzeć na tarce i dodać do sosu, wymieszać do rozpuszczenia i całkowitego połączenia się składników.
  • Sos zdjąć z ognia i odstawić.

Chrupiący kurczak

  • Filety z kurczaka oczyścić, pokroić w kotleciki i oprószyć solą i pieprzem.
  • Przygotować 3 miseczki - 1 z mąką, 2 z rozmieszanymi jajkami i 3 z rozdrobnionymi na mniejsze kawałki płatkami kukurydzianymi, startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
  • Kotlecik obtoczyć najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w przygotowanej mieszance płatków, parmezanu i pietruszki.
  • Smażyć na patelni na oleju, do zarumienienia z obu stron.

Makaron w sosie Alfredo z chrupiącym kurczakiem

  • Ugotować ulubiony makaron al dente, odcedzić i zostawić w garnku. Sos wymieszać, w razie potrzeby delikatnie podgrzać, przelać do makaronu i wymieszać. Tak przygotowany makaron przenieść na talerz.
  • Kurczaka pokroić w paski i przenieść na makaron.
Sos Alfredo
  • 50 g masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 125 g mascarpone
  • 100 g parmezanu
  • 1 łyżeczka przyprawy kuchni włoskiej
  • 0.5 łyżeczki płatków chilli
  • sól
  • pieprz
Chrupiący kurczak
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 jajka
  • 70 g mąki
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Dodatkowo
  • 300 g makaronu np. wstęgi
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie983 kcal
Tłuszcz56 g
Węglowodany73 g
Błonnik3 g
Białko45 g