Naleśniki orkiszowe

Składniki
  • 300 ml mleka
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
garść usmażonych naleśników orkiszowych na talerzu
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    20 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 300 ml mleka
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Masło rozpuścić na patelni i ostudzić. Resztę składników włożyć do miski i wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem. Dodać przygotowane wcześniej masło i wymieszać.
  • Na rozgrzaną patelnie wylać porcję ciasta i rozprowadzić po całości. Smażyć z obydwu stron do zrumienienia.
  • U nas patelnia o średnicy 28 cm.