Naleśniki orkiszowe
Przygotowanie
- Masło rozpuścić na patelni i ostudzić. Resztę składników włożyć do miski i wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem. Dodać przygotowane wcześniej masło i wymieszać.
- Na rozgrzaną patelnie wylać porcję ciasta i rozprowadzić po całości. Smażyć z obydwu stron do zrumienienia.
- U nas patelnia o średnicy 28 cm.
Składniki
- 300 ml mleka
- 150 g mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 130 kcal |
Tłuszcz | 6 g |
Węglowodany | 14 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 5 g |