Udon z wołowiną

Składniki
  • 400 g makaronu udon
  • 250 g rostbefu wołowego
  • 0.5 papryki
  • 1 marchewka
  • 1 cebulka dymka
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 2 łyżki pasty miso
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypiorek do dekoracji
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    40 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 400 g makaronu udon
  • 250 g rostbefu wołowego
  • 0.5 papryki
  • 1 marchewka
  • 1 cebulka dymka
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 2 łyżki pasty miso
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie

  • Marchewkę obrać, pokroić w słupki i podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w większą kostkę paprykę i dalej smażyć na małym ogniu.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka. Odkroić końcówkę trawy cytrynowej, zdjąć wierzchnią warstwę, a następnie pokroić jak szczypiorek. Dodać wszystko na patelnię i chwilę razem podsmażyć.
  • Warzywa przesunąć na jedną część patelni, a na drugą dodać pokrojoną w cienkie kawałeczki wołowinę. Podsmażyć około 5 minut.
  • W międzyczasie makaron udon włożyć do wrzątku na około 3-5 minut, a następnie odcedzić.
  • Pastę miso, sos sojowy i wodę rozmieszać w kubku, a następnie dodać do mięsa i warzyw razem z przygotowanym wcześniej makaronem. Wszystko dobrze wymieszać.
  • Przełożyć na talerz i podawać z pokrojonym szczypiorkiem.