Kurczak z mozzarellą i pieczarkami
Przygotowanie
- Cebulę i pieczarki obrać, umyć, a następnie osuszyć. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki.
- Przygotować sos pomidorowy: Pomidory z puszki przelać do garnka. Dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać i podgotować. Dodać sól, pieprz i suszone oregano. Gotować na średnim ogniu przez około 15 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. ****
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
- Filet z kurczaka umyć, oczyścić, a następnie przekroić wzdłuż na pół. Rozbić tłuczkiem na plastry o równej grubości.
- Filety nasmarować oliwą, doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka z dwóch stron. Przysmażonego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Na tą samą patelnię dodać oliwę i podsmażyć cebulę oraz pieczarki aż będą rumiane. Doprawić solą i pieprzem.
- Każdy filet posmarować sosem pomidorowym, włożyć ser mozzarella oraz pieczarki z cebulą.
- Piec w piekarniku przez około 15 minut.
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 średnia cebula
- 15 pieczarek
- 200 g mozzarelli
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
- oregano
Sos pomidorowy
- 250 g pomidorów w puszce
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 525 kcal |
Tłuszcz | 34 g |
Węglowodany | 10 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 40 g |