Kurczak z mozzarellą i pieczarkami

Składniki
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 15 pieczarek
  • 200 g mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • oregano
Sos pomidorowy
  • 250 g pomidorów w puszce
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
talerz z zapiekanym kurczakiem z mozzarellą i pieczarkami oraz frytki
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 15 pieczarek
  • 200 g mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • oregano
Sos pomidorowy
  • 250 g pomidorów w puszce
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Cebulę i pieczarki obrać, umyć, a następnie osuszyć. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki.
  • Przygotować sos pomidorowy: Pomidory z puszki przelać do garnka. Dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać i podgotować. Dodać sól, pieprz i suszone oregano. Gotować na średnim ogniu przez około 15 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. ****
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  • Filet z kurczaka umyć, oczyścić, a następnie przekroić wzdłuż na pół. Rozbić tłuczkiem na plastry o równej grubości.
  • Filety nasmarować oliwą, doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka z dwóch stron. Przysmażonego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Na tą samą patelnię dodać oliwę i podsmażyć cebulę oraz pieczarki aż będą rumiane. Doprawić solą i pieprzem.
  • Każdy filet posmarować sosem pomidorowym, włożyć ser mozzarella oraz pieczarki z cebulą.
  • Piec w piekarniku przez około 15 minut.