Pad Thai

Sos
  • 125 ml ciepłej wody
  • 50 g pasty z tamaryndowca
  • 3 łyżeczki startego cukru palmowego (lub brązowego)
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • odrobina płatków chili
Marynata i kurczak
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • sól
  • 200 g piersi z kurczaka
Pozostałe składniki
  • 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
  • 150 g makaronu ryżowego (tasiemki 5 mm)
  • 2 cebule szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 75 g kiełków fasoli mung
  • 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
  • szczypiorek
  • 1 limonka
  • około 20 ml oleju do smażenia
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    45 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Sos
  • 125 ml ciepłej wody
  • 50 g pasty z tamaryndowca
  • 3 łyżeczki startego cukru palmowego (lub brązowego)
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • odrobina płatków chili
Marynata i kurczak
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • sól
  • 200 g piersi z kurczaka
Pozostałe składniki
  • 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
  • 150 g makaronu ryżowego (tasiemki 5 mm)
  • 2 cebule szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 75 g kiełków fasoli mung
  • 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
  • szczypiorek
  • 1 limonka
  • około 20 ml oleju do smażenia

Przygotowanie

Sos

  • Do miseczki dodać wszystkie składniki i wymieszać do całkowitego połączenia i rozpuszczenia się cukru.

Marynata i kurczak

  • Do miseczki dodać wszystkie składniki i wymieszać do całkowitego połączenia.
  • Kurczaka pokroić w plasterki. Jeśli plastry są za duże, można dodatkowo w poprzek aby nie były za duże. Następnie dodać przygotowaną wcześniej marynatę, wymieszać i odstawić.

Wykonanie

  • Orzeszki pokroić na mniejsze kawałki lub rozgnieść w moździerzu, odstawić.
  • Makaron włożyć do miski, zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia na około 15 minut. Następnie przelać zimną wodą, odcedzić i odstawić. Makaron powinien być al dente - później będziemy go jeszcze podsmażać.
  • Na rozgrzaną patelnię dodać odrobinę oleju i podsmażyć plasterki kurczaka - po około 2 - 3 minuty z każdej strony. Po upieczeniu przełożyć na talerz.
  • Na tą samą patelnię dodać ponownie odrobinę oleju i podsmażyć pokrojoną w plasterki cebulkę przez około 3 minuty. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.
  • Cebulę z czosnkiem przesunąć na bok patelni, a w wolne miejsce wbić jajka. Zostawić na około 30 sekund aż delikatnie się zetnie, a następnie posiekać w mniejsze kawałki jak na jajecznicę.
  • Dodać makaron i wcześniej przygotowany sos. Podsmażyć chwilę aż wszystko się dobrze wymiesza. Następnie dołożyć kurczaka, część posiekanego szczypiorku, kiełki fasoli mung i chwilę razem podsmażyć.
  • Przełożyć na talerz. Posypać rozdrobnionymi wcześniej orzeszkami i szczypiorkiem. Doskonale smakuje skropiony sokiem z limonki.