Pad Thai
Przygotowanie
Sos
- Do miseczki dodać wszystkie składniki i wymieszać do całkowitego połączenia i rozpuszczenia się cukru.
Marynata i kurczak
- Do miseczki dodać wszystkie składniki i wymieszać do całkowitego połączenia.
- Kurczaka pokroić w plasterki. Jeśli plastry są za duże, można dodatkowo w poprzek aby nie były za duże. Następnie dodać przygotowaną wcześniej marynatę, wymieszać i odstawić.
Wykonanie
- Orzeszki pokroić na mniejsze kawałki lub rozgnieść w moździerzu, odstawić.
- Makaron włożyć do miski, zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia na około 15 minut. Następnie przelać zimną wodą, odcedzić i odstawić. Makaron powinien być al dente - później będziemy go jeszcze podsmażać.
- Na rozgrzaną patelnię dodać odrobinę oleju i podsmażyć plasterki kurczaka - po około 2 - 3 minuty z każdej strony. Po upieczeniu przełożyć na talerz.
- Na tą samą patelnię dodać ponownie odrobinę oleju i podsmażyć pokrojoną w plasterki cebulkę przez około 3 minuty. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.
- Cebulę z czosnkiem przesunąć na bok patelni, a w wolne miejsce wbić jajka. Zostawić na około 30 sekund aż delikatnie się zetnie, a następnie posiekać w mniejsze kawałki jak na jajecznicę.
- Dodać makaron i wcześniej przygotowany sos. Podsmażyć chwilę aż wszystko się dobrze wymiesza. Następnie dołożyć kurczaka, część posiekanego szczypiorku, kiełki fasoli mung i chwilę razem podsmażyć.
- Przełożyć na talerz. Posypać rozdrobnionymi wcześniej orzeszkami i szczypiorkiem. Doskonale smakuje skropiony sokiem z limonki.
Sos
- 125 ml ciepłej wody
- 50 g pasty z tamaryndowca
- 3 łyżeczki startego cukru palmowego (lub brązowego)
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- odrobina płatków chili
Marynata i kurczak
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- sól
- 200 g piersi z kurczaka
Pozostałe składniki
- 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
- 150 g makaronu ryżowego (tasiemki 5 mm)
- 2 cebule szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 75 g kiełków fasoli mung
- 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
- szczypiorek
- 1 limonka
- około 20 ml oleju do smażenia
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 785 kcal |
Tłuszcz | 35 g |
Węglowodany | 87 g |
Błonnik | 5 g |
Białko | 30 g |