Zakwas żytni
Przygotowanie
Dzień 1
- Do większego słoika dodać 60 g ciepłej wody (nie gorącej) i 30 g mąki żytniej. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej silikonową łopatką. Bardzo ważne jest aby zgarnąć wszystko ze ścianek słoika. Słoika nie zamykać. Na wierzch nałożyć bawełnianą ściereczkę i owinąć gumką recepturką. Odstawić w ciepłe, spokojne miejsce np. do szafki.
Dzień 2
- Po około 24 godzinach do słoika dołożyć 60 g ciepłej wody i wymieszać. Następnie dodać 30 g mąki żytniej, wymieszać i odstawić, jak w dniu 1.
Dzień 3 i kolejne
- Do słoika dodać 50 g ciepłej wody i wymieszać. Następnie dodać 40 g mąki żytniej, wymieszać i odstawić analogicznie jak w poprzednich dniach.
WAŻNE WSKAZÓWKI
- Zawsze najpierw wlać wodę i dokładnie wymieszać, a dopiero później dodać mąkę.
- Zakwas dokarmiać w stałych porach dnia, aby odstępy czasu wynosiły około 24 godziny.
- Zakwas co 7 dni przełożyć do innego czystego słoika.
- Gdy nie planujemy dokarmiać zakwasu (wyjeżdżamy lub mamy po prostu wystarczającą ilość) – włożyć do lodówki na max 7 dni. Po 7 dniach wyjąć, dokarmić zakwas i można znów włożyć do lodówki.
- Zakwas na chleb powinien mieć nie mniej niż tydzień.
Składniki
- mąka żytnia typ 2000
- ciepła woda
Dodatkowo
- duży słoik
- bawełniana ściereczka
- gumka recepturka