Zakwas żytni

Składniki
  • mąka żytnia typ 2000
  • ciepła woda
Dodatkowo
  • duży słoik
  • bawełniana ściereczka
  • gumka recepturka
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    10 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • mąka żytnia typ 2000
  • ciepła woda
Dodatkowo
  • duży słoik
  • bawełniana ściereczka
  • gumka recepturka

Przygotowanie

Dzień 1

  • Do większego słoika dodać 60 g ciepłej wody (nie gorącej) i 30 g mąki żytniej. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej silikonową łopatką. Bardzo ważne jest aby zgarnąć wszystko ze ścianek słoika. Słoika nie zamykać. Na wierzch nałożyć bawełnianą ściereczkę i owinąć gumką recepturką. Odstawić w ciepłe, spokojne miejsce np. do szafki.

Dzień 2

  • Po około 24 godzinach do słoika dołożyć 60 g ciepłej wody i wymieszać. Następnie dodać 30 g mąki żytniej, wymieszać i odstawić, jak w dniu 1.

Dzień 3 i kolejne

  • Do słoika dodać 50 g ciepłej wody i wymieszać. Następnie dodać 40 g mąki żytniej, wymieszać i odstawić analogicznie jak w poprzednich dniach.

WAŻNE WSKAZÓWKI

  • Zawsze najpierw wlać wodę i dokładnie wymieszać, a dopiero później dodać mąkę.
  • Zakwas dokarmiać w stałych porach dnia, aby odstępy czasu wynosiły około 24 godziny.
  • Zakwas co 7 dni przełożyć do innego czystego słoika.
  • Gdy nie planujemy dokarmiać zakwasu (wyjeżdżamy lub mamy po prostu wystarczającą ilość) – włożyć do lodówki na max 7 dni. Po 7 dniach wyjąć, dokarmić zakwas i można znów włożyć do lodówki.
  • Zakwas na chleb powinien mieć nie mniej niż tydzień.