Bułki orkiszowo-żytnie z rozmarynem

Składniki
  • 300 g wody
  • 10 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 20 g oleju
  • 1.5 łyżeczki soli
Posypka
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 40 g mąki żytniej typ 2000
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    12 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 10 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 300 g wody
  • 10 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 20 g oleju
  • 1.5 łyżeczki soli
Posypka
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 40 g mąki żytniej typ 2000

Przygotowanie

  • Do małego garnuszka dodać wodę, cukier i drożdże. Dokładnie wymieszać, lekko podgrzać, odstawić.
  • Do miski dodać mąkę orkiszową, mąkę żytnią, olej, sól i wymieszać. Dodać wcześniej przygotowany rozczyn i całość dokładnie wyrobić.
  • Nową, czystą miskę natłuścić olejem, a następnie przełożyć do niej wyrobione ciasto. Całość przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut lub do podwojenia objętości.
  • W tym czasie przygotować posypkę. Igły rozmarynu utrzeć np. w moździerzu i wymieszać z mąką żytnią.
  • Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki (10-12 sztuk) i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki lekko spłaszczyć, posmarować wodą i posypać wcześniej przygotowaną posypką.
  • Blaszkę z bułkami przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
  • Piec 20-25 minut w temperaturze 200 stopni C.