Bułki orkiszowo-żytnie z rozmarynem
Przygotowanie
- Do małego garnuszka dodać wodę, cukier i drożdże. Dokładnie wymieszać, lekko podgrzać, odstawić.
- Do miski dodać mąkę orkiszową, mąkę żytnią, olej, sól i wymieszać. Dodać wcześniej przygotowany rozczyn i całość dokładnie wyrobić.
- Nową, czystą miskę natłuścić olejem, a następnie przełożyć do niej wyrobione ciasto. Całość przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut lub do podwojenia objętości.
- W tym czasie przygotować posypkę. Igły rozmarynu utrzeć np. w moździerzu i wymieszać z mąką żytnią.
- Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki (10-12 sztuk) i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki lekko spłaszczyć, posmarować wodą i posypać wcześniej przygotowaną posypką.
- Blaszkę z bułkami przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Piec 20-25 minut w temperaturze 200 stopni C.
Składniki
- 300 g wody
- 10 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 300 g mąki orkiszowej
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 20 g oleju
- 1.5 łyżeczki soli
Posypka
- 2 gałązki rozmarynu
- 40 g mąki żytniej typ 2000
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 143 kcal |
Tłuszcz | 3 g |
Węglowodany | 24 g |
Błonnik | 3 g |
Białko | 4 g |