Chleb orkiszowy na zakwasie

Zaczyn
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 150 ml wody
Chleb
  • 450 g mąki orkiszowej
  • 300 ml wody
  • 1.5 łyżeczki soli
Dodatkowo
  • Foremka keksówka 30 cm
  • masło do wysmarowania foremki
  • 10 kostek lodu
Zaczyn
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 150 ml wody
Chleb
  • 450 g mąki orkiszowej
  • 300 ml wody
  • 1.5 łyżeczki soli
Dodatkowo
  • Foremka keksówka 30 cm
  • masło do wysmarowania foremki
  • 10 kostek lodu

Przygotowanie

Zakwas

  • Do przygotowania chleba potrzebny będzie bardzo aktywny zakwas. Należy dokarmić go 12 godzin przed przygotowaniem zaczynu. Przepis na zakwas

Zaczyn

  • Do większej miski dodać zakwas i ciepłą wodę (około 30-35 stopni C), dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę żytnią i ponownie wymieszać.
  • Miseczkę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 12-18 godzin.

Chleb

  • Do miski z zaczynem dodać mąkę orkiszową, wodę i sól. Całość dokładnie wyrobić.
  • Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. Wierzch ciasta delikatnie zwilżyć dłońmi wodą.
  • Foremkę przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić ciasto na wyrośnięcia na około 5 godzin.
  • Piekarnik rozgrzać na 220 stopni C.
  • Wyrośnięte ciasto naciąć ostrym nożem lub żyletką w kilku miejscach.
  • Chleb włożyć na środkowy poziom piekarnika. Na dolnym poziomie włożyć blaszkę z kostkami lodu.
  • Piec 40-45 minut. Po wypieczeniu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.