Chleb orkiszowy na zakwasie
Przygotowanie
Zakwas
- Do przygotowania chleba potrzebny będzie bardzo aktywny zakwas. Należy dokarmić go 12 godzin przed przygotowaniem zaczynu. Przepis na zakwas
Zaczyn
- Do większej miski dodać zakwas i ciepłą wodę (około 30-35 stopni C), dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę żytnią i ponownie wymieszać.
- Miseczkę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 12-18 godzin.
Chleb
- Do miski z zaczynem dodać mąkę orkiszową, wodę i sól. Całość dokładnie wyrobić.
- Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. Wierzch ciasta delikatnie zwilżyć dłońmi wodą.
- Foremkę przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić ciasto na wyrośnięcia na około 5 godzin.
- Piekarnik rozgrzać na 220 stopni C.
- Wyrośnięte ciasto naciąć ostrym nożem lub żyletką w kilku miejscach.
- Chleb włożyć na środkowy poziom piekarnika. Na dolnym poziomie włożyć blaszkę z kostkami lodu.
- Piec 40-45 minut. Po wypieczeniu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
Zaczyn
- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 150 ml wody
Chleb
- 450 g mąki orkiszowej
- 300 ml wody
- 1.5 łyżeczki soli
Dodatkowo
- Foremka keksówka 30 cm
- masło do wysmarowania foremki
- 10 kostek lodu