Bułeczki jogurtowe
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dodać do miski i dokładnie wyrobić na gładką, jednolitą masę.
- Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, uformować walec i podzielić go na 16 części. Dłońmi obsypanymi mąką uformować bułeczki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Blaszkę z bułeczkami przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Bułeczki piec 20 minut, na złoty kolor w temperaturze 220 stopni C.
Składniki
- 250 g mąki orkiszowej
- 20 g oliwy z oliwek
- 80 ml wody
- 400 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1.5 łyżeczki soli
- 400 g jogurtu naturalnego
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 156 kcal |
Tłuszcz | 3 g |
Węglowodany | 26 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 5 g |