Bułeczki jogurtowe

Składniki
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 80 ml wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    16 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 10 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 80 ml wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 400 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki dodać do miski i dokładnie wyrobić na gładką, jednolitą masę.
  • Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, uformować walec i podzielić go na 16 części. Dłońmi obsypanymi mąką uformować bułeczki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • Blaszkę z bułeczkami przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Bułeczki piec 20 minut, na złoty kolor w temperaturze 220 stopni C.