Chleb z serem i sokiem pomidorowym

Składniki
  • 100 g sera żółtego
  • 120 ml wody
  • 130 ml soku pomidorowego
  • 1 jajko
  • 70 g świeżych drożdży
  • 40 g masła
  • 510 g mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki suszonego estragonu
  • 0.5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0.5 łyżeczki suszonego oregano
Dodatkowo
  • Foremka keksówka 30 cm
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 100 g sera żółtego
  • 120 ml wody
  • 130 ml soku pomidorowego
  • 1 jajko
  • 70 g świeżych drożdży
  • 40 g masła
  • 510 g mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki suszonego estragonu
  • 0.5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0.5 łyżeczki suszonego oregano
Dodatkowo
  • Foremka keksówka 30 cm

Przygotowanie

  • Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do większej miski.
  • Dodać wodę, sok pomidorowy, jajko, drożdże, masło, mąkę, sól, estragon, bazylię i oregano. Całość wyrobić do połączenia składników.
  • Z ciasta wyrobić kulkę i pozostawić w misce. Przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut do podwojenia objętości.
  • Foremkę natłuścić masłem, odstawić.
  • Ciasto przełożyć do foremki. Ponownie przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Piec 35-40 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu wyjąć z foremki i odstawić na kratkę.