Chleb z serem i sokiem pomidorowym
Przygotowanie
- Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do większej miski.
- Dodać wodę, sok pomidorowy, jajko, drożdże, masło, mąkę, sól, estragon, bazylię i oregano. Całość wyrobić do połączenia składników.
- Z ciasta wyrobić kulkę i pozostawić w misce. Przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut do podwojenia objętości.
- Foremkę natłuścić masłem, odstawić.
- Ciasto przełożyć do foremki. Ponownie przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
- Piec 35-40 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu wyjąć z foremki i odstawić na kratkę.
Składniki
- 100 g sera żółtego
- 120 ml wody
- 130 ml soku pomidorowego
- 1 jajko
- 70 g świeżych drożdży
- 40 g masła
- 510 g mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki suszonego estragonu
- 0.5 łyżeczki suszonej bazylii
- 0.5 łyżeczki suszonego oregano
Dodatkowo
- Foremka keksówka 30 cm