Sycylijskie pulpeciki

Pulpeciki
  • 500 g mięsa mielonego
  • 30 g jasnej bułki + 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta chili oraz opcjonalnie 1/2 łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
Sos pomidorowy
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szczypty chili (w proszku lub płatkach)
  • 2 x 400 g (2 puszki) krojonych pomidorów
  • 400 ml bulionu
Dodatki
  • 200 g makaronu (kolanka, rurki)
  • świeża bazylia
  • tarty parmezan
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Pulpeciki
  • 500 g mięsa mielonego
  • 30 g jasnej bułki + 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta chili oraz opcjonalnie 1/2 łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
Sos pomidorowy
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szczypty chili (w proszku lub płatkach)
  • 2 x 400 g (2 puszki) krojonych pomidorów
  • 400 ml bulionu
Dodatki
  • 200 g makaronu (kolanka, rurki)
  • świeża bazylia
  • tarty parmezan

Przygotowanie

Sos pomidorowy

  • Do dużego garnka wlać 1 łyżkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażyć. Dodać chili oraz pomidory z puszek. Wymieszać i zagotować.
  • Wlać gorący bulion, doprawić pieprzem i szczyptą soli. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 30 minut. Na koniec można kilka razy rozgnieść praską pozostałe większe kawałki pomidorów.

Pulpeciki

  • Mięso oczyścić z kości i błonek. Pokroić w kostkę a następnie drobno posiekać lub też zmielić w maszynce o większych oczkach lub rozdrobnić na kawałeczki w melakserze. Przełożyć do większej miski.
  • Dodać namoczoną w mleku i drobno posiekaną bułkę, posiekane kapary, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Doprawić solą, pieprzem oraz chili i koprem włoskim jeśli go posiadamy. Całość dokładnie wymieszać.
  • Wilgotnymi dłońmi uformować 22 niedużych pulpecików. Rozgrzać 2 łyżki oliwy i masło na większej patelni, włożyć pulpeciki i obsmażyć.

Gotowanie

  • Do gorącego sosu pomidorowego włożyć makaron, wymieszać i gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut.
  • Dodać całą zawartość patelni z pulpecikami, delikatnie wymieszać, przykryć i gotować przez około 15 minut pod przykryciem (po tym czasie makaron powinien być miękki). W międzyczasie 2 razy delikatnie wymieszać.
  • Podawać z bazylią i tartym parmezanem.