Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem

Składniki
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 1.5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 100 g żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • 1 mała cebula
Inne
  • naczynie żaroodporne (19 x 26 cm)
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 1.5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 100 g żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • 1 mała cebula
Inne
  • naczynie żaroodporne (19 x 26 cm)

Przygotowanie

  • Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem i podsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki.
  • Umyty szpinak podsmażyć na patelni po kurczaku. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz odrobinę soli i pieprzu.
  • Ziemniaki obrać i pokroić na około 0.5 cm plasterki.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie na spodzie poukładać połowę ziemniaków.
  • Cebulę pokroić w piórka i poukładać na ziemniakach. Następnie wyłożyć kurczaka oraz szpinak.
  • Jajka wymieszać ze śmietaną. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszać.
  • Na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków. Zalać przygotowanym wcześniej sosem i posypać startym serem.
  • Piec w temperaturze 180 stopni C. 45 minut pod przykryciem, a następnie 10-15 minut, do zarumienienia, bez przykrycia.