Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem
Przygotowanie
- Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem i podsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki.
- Umyty szpinak podsmażyć na patelni po kurczaku. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz odrobinę soli i pieprzu.
- Ziemniaki obrać i pokroić na około 0.5 cm plasterki.
- Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie na spodzie poukładać połowę ziemniaków.
- Cebulę pokroić w piórka i poukładać na ziemniakach. Następnie wyłożyć kurczaka oraz szpinak.
- Jajka wymieszać ze śmietaną. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszać.
- Na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków. Zalać przygotowanym wcześniej sosem i posypać startym serem.
- Piec w temperaturze 180 stopni C. 45 minut pod przykryciem, a następnie 10-15 minut, do zarumienienia, bez przykrycia.
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 400 g świeżego szpinaku
- 300 g piersi z kurczaka
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 1.5 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- 100 g żółtego sera
- 3 ząbki czosnku
- olej
- 1 mała cebula
Inne
- naczynie żaroodporne (19 x 26 cm)
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 640 kcal |
Tłuszcz | 37 g |
Węglowodany | 43 g |
Błonnik | 5 g |
Białko | 35 g |