Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Składniki
  • 1 por
  • 4 łyżki oleju
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1.5 łyżeczki tymianku
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 250 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • sos chilli (opcjonalnie)
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 1 por
  • 4 łyżki oleju
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1.5 łyżeczki tymianku
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 250 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • sos chilli (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Na patelni rozgrzać olej i na małym ogniu podsmażyć pokrojony w plasterki por. Dodać pokrojonego w kosteczkę kurczaka, tymianek, pieprz i wszystko razem podsmażyć, raz po raz mieszając, przez około 5 minut.
  • Dodać surową kaszę gryczaną, podsmażyć znów około 5 minut.
  • Dodać mrożoną marchewkę z groszkiem, podsmażyć, a następnie doprawić odrobiną soli.
  • Wlać gorący bulion, dodać sos sojowy, wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu aż kasza będzie miękka i praktycznie całkowicie wchłonie bulion. Pod koniec zdjąć pokrywkę, wymieszać i gotować jeszcze minutę. W razie konieczności doprawić.
  • Podawać ze szczypiorkiem.