Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzać olej i na małym ogniu podsmażyć pokrojony w plasterki por. Dodać pokrojonego w kosteczkę kurczaka, tymianek, pieprz i wszystko razem podsmażyć, raz po raz mieszając, przez około 5 minut.
- Dodać surową kaszę gryczaną, podsmażyć znów około 5 minut.
- Dodać mrożoną marchewkę z groszkiem, podsmażyć, a następnie doprawić odrobiną soli.
- Wlać gorący bulion, dodać sos sojowy, wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu aż kasza będzie miękka i praktycznie całkowicie wchłonie bulion. Pod koniec zdjąć pokrywkę, wymieszać i gotować jeszcze minutę. W razie konieczności doprawić.
- Podawać ze szczypiorkiem.
Składniki
- 1 por
- 4 łyżki oleju
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1.5 łyżeczki tymianku
- 200 g kaszy gryczanej
- 250 g mrożonej marchewki z groszkiem
- 700 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- sos chilli (opcjonalnie)
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 450 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 46 g |
Błonnik | 10 g |
Białko | 26 g |