Rigatoni z pieczonymi pomidorkami i mascarpone

Przygotowanie
- Do naczynia żaroodpornego dodać pomidorki koktajlowe, pokrojony na mniejsze kawałki czosnek i oregano. Całość wymieszać i skropić obficie oliwą z oliwek. Posypać solą i przenieść do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piec 20 minut.
- Makaron ugotować al dente i odcedzić.
- Upieczone pomidorki wyjąć z piekarnika i wymieszać z mascarpone, garścią świeżej bazylii, startym parmezanem, skórką cytryny i cukrem. Opcjonalnie można zmiksowaćcałość blenderem.
- Gotowy sos wymieszać z ugotowanym makaronem. Podawać z dodatkową porcją tartego parmezanu.
Składniki
- 250 g makaronu rigatoni
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- oliwa z oliwek
- 150 g mascarpone
- garść świeżej bazylii
- 50 g startego parmezanu
- 1 łyżeczka skórki cytryny
- 0.5 łyżeczki cukru
- dodatkowa porcja parmazanu do posypania
- sól
| Wartości odżywcze (na porcję) | |
|---|---|
| Kalorie | 926 kcal |
| Tłuszcz | 45 g |
| Węglowodany | 97 g |
| Błonnik | 5 g |
| Białko | 30 g |




