Rigatoni z pieczonymi pomidorkami i mascarpone

Składniki
  • 250 g makaronu rigatoni
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • oliwa z oliwek
  • 150 g mascarpone
  • garść świeżej bazylii
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka skórki cytryny
  • 0.5 łyżeczki cukru
  • dodatkowa porcja parmazanu do posypania
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 250 g makaronu rigatoni
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • oliwa z oliwek
  • 150 g mascarpone
  • garść świeżej bazylii
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka skórki cytryny
  • 0.5 łyżeczki cukru
  • dodatkowa porcja parmazanu do posypania

Przygotowanie

  • Do naczynia żaroodpornego dodać pomidorki koktajlowe, pokrojony na mniejsze kawałki czosnek i oregano. Całość wymieszać i skropić obficie oliwą z oliwek. Przenieść do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec 20 minut.
  • Makaron ugotować al dente i odcedzić.
  • Upieczone pomidorki wyjąć z piekarnika i wymieszać z mascarpone, garścią świeżej bazylii, startym parmezanem, skórką cytryny i cukrem.
  • Gotowy sos wymieszać z ugotowanym makaronem. Podawać z dodatkową porcją tartego parmezanu.