Rigatoni z pieczonymi pomidorkami i mascarpone

  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy

Przygotowanie

  • Do naczynia żaroodpornego dodać pomidorki koktajlowe, pokrojony na mniejsze kawałki czosnek i oregano. Całość wymieszać i skropić obficie oliwą z oliwek. Posypać solą i przenieść do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piec 20 minut.
  • Makaron ugotować al dente i odcedzić.
  • Upieczone pomidorki wyjąć z piekarnika i wymieszać z mascarpone, garścią świeżej bazylii, startym parmezanem, skórką cytryny i cukrem.
  • Gotowy sos wymieszać z ugotowanym makaronem. Podawać z dodatkową porcją tartego parmezanu.
Składniki
  • 250 g makaronu rigatoni
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • oliwa z oliwek
  • 150 g mascarpone
  • garść świeżej bazylii
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka skórki cytryny
  • 0.5 łyżeczki cukru
  • dodatkowa porcja parmazanu do posypania
  • sól
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie926 kcal
Tłuszcz45 g
Węglowodany97 g
Błonnik5 g
Białko30 g