Sos kurkowy
Przygotowanie
- Kurki włożyć do miski z chłodną wodą i dokładnie wypłukać, w razie potrzeby doczyścić szczoteczką, wyłowić i ułożyć na ściereczce, sprawdzić czy są czyste i osuszyć.
- Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.
- Na dużej patelni roztopić połowę ilości masła i połowę oliwy, zeszklić cebulę (może się lekko zrumienić), dodać czosnek. Wymieszać i gotować przez około 1 - 2 minuty.
- Dodać pozostałe masło i oliwę, włożyć grzyby i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlać śmietankę i wsypać natkę, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Składniki
- 500 g kurek
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek masła
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 200 ml śmietanki kremowej 30%
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 840 kcal |
Tłuszcz | 80 g |
Węglowodany | 13 g |
Błonnik | 4 g |
Białko | 10 g |