Sos kurkowy

Składniki
  • 500 g kurek
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 200 ml śmietanki kremowej 30%
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 500 g kurek
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 200 ml śmietanki kremowej 30%
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie

  • Kurki włożyć do miski z chłodną wodą i dokładnie wypłukać, w razie potrzeby doczyścić szczoteczką, wyłowić i ułożyć na ściereczce, sprawdzić czy są czyste i osuszyć.
  • Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.
  • Na dużej patelni roztopić połowę ilości masła i połowę oliwy, zeszklić cebulę (może się lekko zrumienić), dodać czosnek. Wymieszać i gotować przez około 1 - 2 minuty.
  • Dodać pozostałe masło i oliwę, włożyć grzyby i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlać śmietankę i wsypać natkę, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.