Sushi

Ryż
  • ryż do sushi np. Royal Tiger Premium
  • zalewa octowa do sushi
Hosomaki
  • ogórek szklarniowy
  • oshinko
Futomaki z wędzonym łososiem
  • serek śmietankowy Philadelphia
  • wasabi
  • ogórek szklarniowy
  • tykwa marynowana
  • awokado
  • wędzony łosoś
Futomaki z łososiem teriyaki
  • łosoś
  • sos teriyaki
  • ogórek szklarniowy
  • tykwa marynowana
  • sałata
Dodatkowo
  • nori (wodorost do sushi)
  • mata do zwijania sushi
  • folia spożywcza
  • sos sojowy
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ryż
  • ryż do sushi np. Royal Tiger Premium
  • zalewa octowa do sushi
Hosomaki
  • ogórek szklarniowy
  • oshinko
Futomaki z wędzonym łososiem
  • serek śmietankowy Philadelphia
  • wasabi
  • ogórek szklarniowy
  • tykwa marynowana
  • awokado
  • wędzony łosoś
Futomaki z łososiem teriyaki
  • łosoś
  • sos teriyaki
  • ogórek szklarniowy
  • tykwa marynowana
  • sałata
Dodatkowo
  • nori (wodorost do sushi)
  • mata do zwijania sushi
  • folia spożywcza
  • sos sojowy

Przygotowanie

Ryż i mata

  • Ryż zważyć, a następnie wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, aż woda z mlecznej zmieni się w całkowicie przezroczystą. Ponownie zważyć, aby wiedzieć ile wody zostało po płukaniu.
  • Ryż przenieść do garnka i dolać wodę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u nas 1.5 porcji wody do 1 porcji ryżu). Szczelnie zamknąć otwory garnka, aby para wodna się nie wydobywała. Gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu około 15-20 minut aż cała woda wsiąknie. Uwaga! Podczas gotowania ryżu nie mieszamy, ani nie podnosimy pokrywki.
  • Po ugotowaniu ryż przenieść do miseczki. Dodać zalewę octową do smaku. Delikatnie wymieszać aby nie zniszczyć ziaren ryżu np. przy pomocy drewnianej łyżki. Miskę szczelnie przykryć i otwierać tylko w momencie wykładania ryżu na nori.
  • Odpowiednio przechowywany ryż używać maksymalnie do 48 godzin od gotowania.
  • Matę do sushi dokładnie owinąć folią spożywczą.

Hosomaki

  • Cienka rolka sushi z niewielką ilością ryżu i dodatkiem tylko jednego składnika (np. ogórka lub oshinko).
  • Ogórek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie słupki o długości około 10 cm.
  • Arkusz nori delikatnie zgiąć na pół i przeciąć na 2 części względem długiej krawędzi. Matową częścią ku górze przełożyć na matę.
  • Wyłożyć porcję ryżu na nori. Zwilżyć dłonie wodą i rozprowadzić palcami na grubość 1.5-2 ziarna zostawiając od góry około 1 cm marginesu. Ryż po bokach powinien wystawać około 0.5 ziarna.
  • Około 1/3 od dołu ułożyć ogórka tak, aby z jednej i drugiej strony delikatnie wystawał.
  • Zwinąć przy pomocy maty rolując od dołu do góry, raz po raz dociskając. Kciuki powinny znajdować się na macie, a pozostałe palce trzymać składniki. Końcówkę 1 cm marginesu delikatnie zwilżyć wodą i zrolować, aby się dobrze skleiło. Na koniec dodatkowo uformować rolkę, aby była kształtna.
  • Rolkę przenieść na deskę i przy pomocy ostrego noża odciąć końcówki. Prostym ruchem pokroić na 6 hosomaków.

Futomaki z wędzonym łososiem

  • Standardowa rolka sushi zawijana do środka z wieloma składnikami.
  • Ogórek i tykwę pokroić w słupki, awokado i łososią w szersze paski.
  • Na całym płacie nori rozłożyć ryż zgodnie z instrukcją opisaną powyżej zostawiając około 2 cm marginesu od góry (krótsza krawędź).
  • Rozsmarować łyżeczkę serka philadephia oraz odrobinę wasabi. Następnie względem krótszej krawędzi układać kolejno wszystkie składniki. Zwinąć i pokroić zgodnie z instrukcją opisaną powyżej.

Futomaki z łososiem teriyaki

  • Łososia oblać sosem teriyaki i odstawić na około godzinę do zamarynowania. Następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skórką do dołu. Piec około 8-12 minut (w zależności od grubości kawałka) w temperaturze 230 stopni C. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
  • Ogórek i tykwę pokroić w słupki. Sałatę umyć, osuszyć i przygotować listki (wycinając twardsze elementy).
  • Przygotować analogicznie jak futomaki z wędzonym łososiem.