Sushi
Przygotowanie
Ryż i mata
- Ryż zważyć, a następnie wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, aż woda z mlecznej zmieni się w całkowicie przezroczystą. Ponownie zważyć, aby wiedzieć ile wody zostało po płukaniu.
- Ryż przenieść do garnka i dolać wodę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u nas 1.5 porcji wody do 1 porcji ryżu). Szczelnie zamknąć otwory garnka, aby para wodna się nie wydobywała. Gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu około 15-20 minut aż cała woda wsiąknie. Uwaga! Podczas gotowania ryżu nie mieszamy, ani nie podnosimy pokrywki.
- Po ugotowaniu ryż przenieść do miseczki. Dodać zalewę octową do smaku. Delikatnie wymieszać aby nie zniszczyć ziaren ryżu np. przy pomocy drewnianej łyżki. Miskę szczelnie przykryć i otwierać tylko w momencie wykładania ryżu na nori.
- Odpowiednio przechowywany ryż używać maksymalnie do 48 godzin od gotowania.
- Matę do sushi dokładnie owinąć folią spożywczą.
Hosomaki
- Cienka rolka sushi z niewielką ilością ryżu i dodatkiem tylko jednego składnika (np. ogórka lub oshinko).
- Ogórek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie słupki o długości około 10 cm.
- Arkusz nori delikatnie zgiąć na pół i przeciąć na 2 części względem długiej krawędzi. Matową częścią ku górze przełożyć na matę.
- Wyłożyć porcję ryżu na nori. Zwilżyć dłonie wodą i rozprowadzić palcami na grubość 1.5-2 ziarna zostawiając od góry około 1 cm marginesu. Ryż po bokach powinien wystawać około 0.5 ziarna.
- Około 1/3 od dołu ułożyć ogórka tak, aby z jednej i drugiej strony delikatnie wystawał.
- Zwinąć przy pomocy maty rolując od dołu do góry, raz po raz dociskając. Kciuki powinny znajdować się na macie, a pozostałe palce trzymać składniki. Końcówkę 1 cm marginesu delikatnie zwilżyć wodą i zrolować, aby się dobrze skleiło. Na koniec dodatkowo uformować rolkę, aby była kształtna.
- Rolkę przenieść na deskę i przy pomocy ostrego noża odciąć końcówki. Prostym ruchem pokroić na 6 hosomaków.
Futomaki z wędzonym łososiem
- Standardowa rolka sushi zawijana do środka z wieloma składnikami.
- Ogórek i tykwę pokroić w słupki, awokado i łososią w szersze paski.
- Na całym płacie nori rozłożyć ryż zgodnie z instrukcją opisaną powyżej zostawiając około 2 cm marginesu od góry (krótsza krawędź).
- Rozsmarować łyżeczkę serka philadephia oraz odrobinę wasabi. Następnie względem krótszej krawędzi układać kolejno wszystkie składniki. Zwinąć i pokroić zgodnie z instrukcją opisaną powyżej.
Futomaki z łososiem teriyaki
- Łososia oblać sosem teriyaki i odstawić na około godzinę do zamarynowania. Następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skórką do dołu. Piec około 8-12 minut (w zależności od grubości kawałka) w temperaturze 230 stopni C. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
- Ogórek i tykwę pokroić w słupki. Sałatę umyć, osuszyć i przygotować listki (wycinając twardsze elementy).
- Przygotować analogicznie jak futomaki z wędzonym łososiem.
Ryż
- ryż do sushi np. Royal Tiger Premium
- zalewa octowa do sushi
Hosomaki
- ogórek szklarniowy
- oshinko
Futomaki z wędzonym łososiem
- serek śmietankowy Philadelphia
- wasabi
- ogórek szklarniowy
- tykwa marynowana
- awokado
- wędzony łosoś
Futomaki z łososiem teriyaki
- łosoś
- sos teriyaki
- ogórek szklarniowy
- tykwa marynowana
- sałata
Dodatkowo
- nori (wodorost do sushi)
- mata do zwijania sushi
- folia spożywcza
- sos sojowy