Dorsz w sosie z gorgonzoli z batatami
Przygotowanie
Ryba
- Piekarnik nagrzać do 220 C.
- Bataty obrać i pokroić na frytki. Posolić, popieprzyć i dodać rozmarynu. Następnie dodać oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bataty, zachowując odstępy pomiędzy pojedynczymi kawałkami.
- Piec przez 10 minut.
- Kawałki dorsza umyć, osuszyć, doprawić solą, pieprzem i wysmarować oliwą. Ułożyć obok batatów, odgradzając papierem rybę od batatów, tak aby frytki nie namokły.
- Piec przez kolejne 10 minut, a następnie kolejne 5 minut z włączoną funkcją grillowania.
Sos
- Do garnka wlać mleko i dodać gorgonzolę. Po rozpuszczeniu sera doprawić pieprzem.
- Przed podaniem rybę polać sosem.
Ryba
- 2 duże kawałki polędwicy z dorsza
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Frytki
- 2 bataty
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól
- pieprz
Sos
- 80 g gorgonzoli
- 1 łyżka mleka
- pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 677 kcal |
Tłuszcz | 40 g |
Węglowodany | 45 g |
Błonnik | 6 g |
Białko | 40 g |