Dorsz w sosie z gorgonzoli z batatami

Ryba
  • 2 duże kawałki polędwicy z dorsza
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Frytki
  • 2 bataty
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
Sos
  • 80 g gorgonzoli
  • 1 łyżka mleka
  • pieprz
usmażony dorsz z pieczonymi batatami polane sosem z gorgonzoli i udekorowane pietruszką
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Ryba
  • 2 duże kawałki polędwicy z dorsza
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Frytki
  • 2 bataty
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
Sos
  • 80 g gorgonzoli
  • 1 łyżka mleka
  • pieprz

Przygotowanie

Ryba

  • Piekarnik nagrzać do 220 C.
  • Bataty obrać i pokroić na frytki. Posolić, popieprzyć i dodać rozmarynu. Następnie dodać oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać.
  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bataty, zachowując odstępy pomiędzy pojedynczymi kawałkami.
  • Piec przez 10 minut.
  • Kawałki dorsza umyć, osuszyć, doprawić solą, pieprzem i wysmarować oliwą. Ułożyć obok batatów, odgradzając papierem rybę od batatów, tak aby frytki nie namokły.
  • Piec przez kolejne 10 minut, a następnie kolejne 5 minut z włączoną funkcją grillowania.

Sos

  • Do garnka wlać mleko i dodać gorgonzolę. Po rozpuszczeniu sera doprawić pieprzem.
  • Przed podaniem rybę polać sosem.