Polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami

Składniki
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 500 g pieczarek
  • 5 łyżek ostrej musztardy sarepskiej
  • łyżka masła
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół łyżeczki miodu
  • 250 ml śmietany 30%
  • oliwa do smażenia
  • 2 łyżki whisky
  • natka pietruszki
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 500 g pieczarek
  • 5 łyżek ostrej musztardy sarepskiej
  • łyżka masła
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół łyżeczki miodu
  • 250 ml śmietany 30%
  • oliwa do smażenia
  • 2 łyżki whisky
  • natka pietruszki
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Polędwiczkę oczyścić, pokroić na 1.5 cm plasterki, posypać pieprzem, oregano i odstawić.
  • Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki. Podsmażyć na dużej patelni z odrobiną masła aż będą zarumienione. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
  • Na patelnie wlać oliwę i podsmażyć polędwiczki po 2 minuty z każdej strony. Doprawić solą.
  • Wlać whisky i odparować. Dodać musztardę, natkę pietruszki, miód i wymieszać. Dołożyć pieczarki, śmietankę, sos sojowy i zagotować aż sos zgęstnieje.