Polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami
Przygotowanie
- Polędwiczkę oczyścić, pokroić na 1.5 cm plasterki, posypać pieprzem, oregano i odstawić.
- Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki. Podsmażyć na dużej patelni z odrobiną masła aż będą zarumienione. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
- Na patelnie wlać oliwę i podsmażyć polędwiczki po 2 minuty z każdej strony. Doprawić solą.
- Wlać whisky i odparować. Dodać musztardę, natkę pietruszki, miód i wymieszać. Dołożyć pieczarki, śmietankę, sos sojowy i zagotować aż sos zgęstnieje.
Składniki
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 500 g pieczarek
- 5 łyżek ostrej musztardy sarepskiej
- łyżka masła
- 1 łyżka sosu sojowego
- pół łyżeczki miodu
- 250 ml śmietany 30%
- oliwa do smażenia
- 2 łyżki whisky
- natka pietruszki
- łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 590 kcal |
Tłuszcz | 40 g |
Węglowodany | 10 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 40 g |