Polędwiczka wieprzowa w sosie miodowym

Składniki do mięsa
  • 1.3 kg polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sok i skórka z 1 cytryny
sos miodowy
  • 1/2 szklanki miodu
  • 4 ząbki zmielonego czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1.5 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
Składniki do mięsa
  • 1.3 kg polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sok i skórka z 1 cytryny
sos miodowy
  • 1/2 szklanki miodu
  • 4 ząbki zmielonego czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1.5 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

  • Umyć mięso i wytrzeć papierem kuchennym. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na 1-3 godziny bez przykrycia.
  • Wyłożyć blaszkę do pieczenia folią aluminiową i posmarować oliwą.
  • Rozgrzać piekarnik na 190 C
  • Wyciągnąć mięso z lodówki i pozostawić na 15 minut.
  • Na rozgrzaną patelnie (z oliwą) wrzucić mięso i smażyć około 3 minuty na każdą stronę, aż wieprzowina będzie miała złoty kolor.
  • Podczas smażenia wymieszać miód, zmielony czosnek, masło, zioła prowansalskie, musztardę, sól i pieprz. Po usmażeniu mięsa, wysmaruj wieprzowinę wcześniej przygotowaną miksturą i odłóż na bok.
  • Zeskrob przypieczone mięso z patelni dodając bulion skórkę i sok z cytryny. Pozostaw sos na patelni i usuń z ognia.
  • Wlej mieszankę bulionową do blaszki z mięsem następnie włóż mięso do piekarnika piec około 30-40 minut w temperaturze 190 C.
  • Po wyłożeniu oblej sokiem z blaszki i pozostaw 10 minut.

Podanie

  • Pokrój wieprzowinę w plasterki i podawaj z sosem z blaszki.