Polędwiczka wieprzowa w sosie miodowym
Przygotowanie
- Umyć mięso i wytrzeć papierem kuchennym. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na 1-3 godziny bez przykrycia.
- Wyłożyć blaszkę do pieczenia folią aluminiową i posmarować oliwą.
- Rozgrzać piekarnik na 190 C
- Wyciągnąć mięso z lodówki i pozostawić na 15 minut.
- Na rozgrzaną patelnie (z oliwą) wrzucić mięso i smażyć około 3 minuty na każdą stronę, aż wieprzowina będzie miała złoty kolor.
- Podczas smażenia wymieszać miód, zmielony czosnek, masło, zioła prowansalskie, musztardę, sól i pieprz. Po usmażeniu mięsa, wysmaruj wieprzowinę wcześniej przygotowaną miksturą i odłóż na bok.
- Zeskrob przypieczone mięso z patelni dodając bulion skórkę i sok z cytryny. Pozostaw sos na patelni i usuń z ognia.
- Wlej mieszankę bulionową do blaszki z mięsem następnie włóż mięso do piekarnika piec około 30-40 minut w temperaturze 190 C.
- Po wyłożeniu oblej sokiem z blaszki i pozostaw 10 minut.
Podanie
- Pokrój wieprzowinę w plasterki i podawaj z sosem z blaszki.
Składniki do mięsa
- 1.3 kg polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki bulionu
- sok i skórka z 1 cytryny
sos miodowy
- 1/2 szklanki miodu
- 4 ząbki zmielonego czosnku
- 2 łyżki masła
- 1.5 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu