Kurczak curry

Składniki
  • 300 g piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 5 łyżeczek curry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli lub chilli w proszku
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo
  • ryż jaśminowy
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 300 g piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 5 łyżeczek curry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli lub chilli w proszku
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo
  • ryż jaśminowy

Przygotowanie

  • Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i wymieszać z curry. Jeśli mamy czas, można odstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby dobrze przeszło.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać mięso i usmażyć na małym ogniu.
  • Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Wszystko razem podsmażyć około 5 minut.
  • Dodać śmietankę, przykryć przykrywką i dusić na małym kolejne 5 minut.
  • Do kubka dodać jogurt grecki i wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego sosu, aby go zahartować, a po dodaniu do sosu się nie zważył. Następnie całość dodać do sosu i dokładnie wymieszać.
  • Doprawić papryczka chilli, solą, pieprzem i w razie potrzeby curry.
  • Dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
  • Podawać z ryżem jaśminowym.