Kurczak curry
Przygotowanie
- Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i wymieszać z curry. Jeśli mamy czas, można odstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby dobrze przeszło.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać mięso i usmażyć na małym ogniu.
- Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Wszystko razem podsmażyć około 5 minut.
- Dodać śmietankę, przykryć przykrywką i dusić na małym kolejne 5 minut.
- Do kubka dodać jogurt grecki i wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego sosu, aby go zahartować, a po dodaniu do sosu się nie zważył. Następnie całość dodać do sosu i dokładnie wymieszać.
- Doprawić papryczka chilli, solą, pieprzem i w razie potrzeby curry.
- Dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
- Podawać z ryżem jaśminowym.
Składniki
- 300 g piersi kurczaka
- 1 cebula
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 5 łyżeczek curry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli lub chilli w proszku
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- ryż jaśminowy
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 850 kcal |
Tłuszcz | 53 g |
Węglowodany | 43 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 46 g |