Łosoś w kremowym sosie

Składniki
  • 400 g łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 30 g parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • garść liści bazylii
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Podanie
  • pieczone ziemniaczki
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 400 g łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 30 g parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • garść liści bazylii
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Podanie
  • pieczone ziemniaczki

Przygotowanie

  • Z filetu łososia odciąć skórę, przeciąć wzdłuż na 2 wąskie kawałki i posypać solą i pieprzem z każdej strony.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, a następnie włożyć przygotowanego wcześniej łososia. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor i przełożyć na talerz.
  • Na patelni, na której smażony był łosoś, rozpuścić łyżkę masła. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
  • Doprawić solą i pieprzem i chwilę podsmażyć. Dodać szpinak i smażyć, raz po raz mieszając, aż zwiędnie.
  • Dodać śmietankę i starty parmezan. Całość wymieszać i dalej chwilę gotować na małym ogniu
  • Dodać drobno pokrojone liście bazylii i pietruszki. Sos podgotować aż zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji.
  • Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Na końcu do sosu dodać przygotowanego wcześniej łososia.
  • Podawać np. z pieczonymi ziemniaczkami.