Łosoś w kremowym sosie
Przygotowanie
- Z filetu łososia odciąć skórę, przeciąć wzdłuż na 2 wąskie kawałki i posypać solą i pieprzem z każdej strony.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, a następnie włożyć przygotowanego wcześniej łososia. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor i przełożyć na talerz.
- Na patelni, na której smażony był łosoś, rozpuścić łyżkę masła. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
- Doprawić solą i pieprzem i chwilę podsmażyć. Dodać szpinak i smażyć, raz po raz mieszając, aż zwiędnie.
- Dodać śmietankę i starty parmezan. Całość wymieszać i dalej chwilę gotować na małym ogniu
- Dodać drobno pokrojone liście bazylii i pietruszki. Sos podgotować aż zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji.
- Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na końcu do sosu dodać przygotowanego wcześniej łososia.
- Podawać np. z pieczonymi ziemniaczkami.
Składniki
- 400 g łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 100 g świeżego szpinaku
- 120 ml śmietanki 30%
- 30 g parmezanu
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- garść liści bazylii
- garść natki pietruszki
- sól
- pieprz
Podanie
- pieczone ziemniaczki
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 940 kcal |
Tłuszcz | 74 g |
Węglowodany | 10 g |
Błonnik | 0 g |
Bia łko | 56 g |