Chlebki naan

  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy

Przygotowanie

  • Do szklanki wlać ciepłą wodę, dodać cukier i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Do miski wsypać mąkę, dodać sól, olej, mleko oraz przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
  • Blat wysypać mąką. Wyłożyć ciasto, które następnie podzielić na 8 równych części. Z każdej części wyrobić kulkę, którą przed smażeniem należy rozwałkować na placek o grubości około 1 cm.
  • Na patelni rozgrzać minimalną ilość oleju. Placki smażyć z obu stron do zarumienienia.
  • Podawać z sosem np. Curry masala, Butter chicken.
Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży instant (lub 10 g świeżych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie570 kcal
Tłuszcz20 g
Węglowodany85 g
Błonnik3 g
Białko10 g