Chlebki naan
Przygotowanie
- Do szklanki wlać ciepłą wodę, dodać cukier i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Do miski wsypać mąkę, dodać sól, olej, mleko oraz przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
- Blat wysypać mąką. Wyłożyć ciasto, które następnie podzielić na 8 równych części. Z każdej części wyrobić kulkę, którą przed smażeniem należy rozwałkować na placek o grubości około 1 cm.
- Na patelni rozgrzać minimalną ilość oleju. Placki smażyć z obu stron do zarumienienia.
- Podawać z sosem np. Curry masala, Butter chicken.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka drożdży instant (lub 10 g świeżych)
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mleka
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 570 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 85 g |
Błonnik | 3 g |
Białko | 10 g |