Butter chicken
Przygotowanie
Marynata
- Filet z kurczaka pokroić w kostkę o wielkości ok 2 cm i przełożyć do miseczki. Dodać starty na tarce o drobnych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz, garam masala, sok z cytryny, oliwę z oliwek i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Miseczkę przykryć lub owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny lub na noc.
- Orzechy nerkowca zalać wodą i zostawić do namoczenia na czas marynowania kurczaka.
Sos
- Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić w garnku na łyżce masła. Dodać przyprawy oraz namoczone orzechy nerkowca. Wszystko chwilę razem podsmażyć, raz po raz mieszając.
- Dodać pomidory oraz bulion. Wymieszać, zagotować, a następnie gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut.
- Całość zmiksować na gładki sos.
- Na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła i dodać zamarynowanego kurczaka. Podsmażyć i dodać do zmiksowanego sosu, zagotować.
- Dodać śmietankę (wcześniej śmietankę wymieszać w szklance z odrobiną sosu) i podgotować przez około 5 minut.
- Podawać z ryżem lub chlebkami naan Przepis.
Marynata
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka garam masala
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 125 g jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Sos
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 1 łyżka garam masala
- 0.5 łyżeczki mielonej kurkumy
- 0.5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0.5 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta cynamonu
- sól
- 50 g orzechów nerkowca
- 400 g pomidorów z puszki
- 125 ml bulionu drobiowego
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
Propozycja podania
- ryż
- chlebki naan
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 685 kcal |
Tłuszcz | 40 g |
Węglowodany | 30 g |
Błonnik | 4 g |
Białko | 47 g |