Butter chicken

Marynata
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka garam masala
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
Sos
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka garam masala
  • 0.5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 0.5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0.5 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 125 ml bulionu drobiowego
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
Propozycja podania
  • ryż
  • chlebki naan
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Marynata
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka garam masala
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
Sos
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka garam masala
  • 0.5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 0.5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0.5 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 125 ml bulionu drobiowego
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
Propozycja podania
  • ryż
  • chlebki naan

Przygotowanie

Marynata

  • Filet z kurczaka pokroić w kostkę o wielkości ok 2 cm i przełożyć do miseczki. Dodać starty na tarce o drobnych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz, garam masala, sok z cytryny, oliwę z oliwek i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Miseczkę przykryć lub owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny lub na noc.
  • Orzechy nerkowca zalać wodą i zostawić do namoczenia na czas marynowania kurczaka.

Sos

  • Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić w garnku na łyżce masła. Dodać przyprawy oraz namoczone orzechy nerkowca. Wszystko chwilę razem podsmażyć, raz po raz mieszając.
  • Dodać pomidory oraz bulion. Wymieszać, zagotować, a następnie gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut.
  • Całość zmiksować na gładki sos.
  • Na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła i dodać zamarynowanego kurczaka. Podsmażyć i dodać do zmiksowanego sosu, zagotować.
  • Dodać śmietankę (wcześniej śmietankę wymieszać w szklance z odrobiną sosu) i podgotować przez około 5 minut.
  • Podawać z ryżem lub chlebkami naan Przepis.