Curry masala z wołowiną
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obrać i posiekać w kosteczkę. Wymieszać z olejem, odrobiną wody i wszystkimi przyprawami. Gotować, aż cebula się zeszkli - około 3 minuty.
- Dodać rozgniecione pomidory, odrobinę cukru i zagotować. Przelać do miski i zmiksować na jednolitą masę.
- Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć z obu stron.
- Na patelnię, do mięsa, dodać przygotowaną wcześniej pastę, bulion i skórkę z cytryny. Gotować pod przykrywką przez około 30 minut.
- Podawać z ryżem.
Składniki
- 800 g wołowiny
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 400 g zmiażdżonych pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo zielonego pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka garam masala
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki liści kolendry
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
- odrobina cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka bulionu wołowego
Dodatkowo
- ryż
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 590 kcal |
Tłuszcz | 30 g |
Węglowodany | 24 g |
Błonnik | 4 g |
Białko | 50 g |