Curry masala z wołowiną

Składniki
  • 800 g wołowiny
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g zmiażdżonych pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka garam masala
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki liści kolendry
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • odrobina cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka bulionu wołowego
Dodatkowo
  • ryż
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 800 g wołowiny
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g zmiażdżonych pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka garam masala
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki liści kolendry
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • odrobina cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka bulionu wołowego
Dodatkowo
  • ryż

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać i posiekać w kosteczkę. Wymieszać z olejem, odrobiną wody i wszystkimi przyprawami. Gotować, aż cebula się zeszkli - około 3 minuty.
  • Dodać rozgniecione pomidory, odrobinę cukru i zagotować. Przelać do miski i zmiksować na jednolitą masę.
  • Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć z obu stron.
  • Na patelnię, do mięsa, dodać przygotowaną wcześniej pastę, bulion i skórkę z cytryny. Gotować pod przykrywką przez około 30 minut.
  • Podawać z ryżem.