Pierogi ze szpinakiem i białym serem

Farsz
  • 400 g szpinaku (całe liście)
  • 400 g białego sera półtłustego
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • chilli
  • 1 łyżeczka masła'
Ciasto
  • 800 g mąki
  • 500 ml gorącej wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    10 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    3 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Farsz
  • 400 g szpinaku (całe liście)
  • 400 g białego sera półtłustego
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • chilli
  • 1 łyżeczka masła'
Ciasto
  • 800 g mąki
  • 500 ml gorącej wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Farsz

  • Szpinak umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę.
  • Smażyć mieszając aż się zeszkli. Dodać czosnek przeciśnięty przez prasę, smażyć pół minuty. Następnie dodać szpinak i odrobinę wody. Mieszać wszystko na ogniu ok. 3-4 minuty. W trakcie smażenia rozdrabniać szpinak drewnianą łopatką.
  • Ser rozetrzeć widelcem w misce. Dodać podsmażony szpinak, przyprawy, wymieszać. Przypraw należy dodać tyle, by smak farszu był wyraźny. Około łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, duża szczypta chilli, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. Odstawić na godzinę do lodówki. Przed lepieniem pierogów jeszcze doprawić w razie konieczności.

Ciasto

  • Mąkę zalać w misce gorącą wodą, wymieszać łyżką, dodać żółtko i olej, przemieszać. Dalej ręcznie wyrobić elastyczne ciasto. Gdyby ciasto było bardzo twarde, dolać trochę więcej wody. Część ciasta rozwałkować cienko na podsypanym mąką blacie. Szklanką lub zaciskaczem do pierogów wykrawać kółka. Układać na każdym łyżeczkę farszu i zlepiać. Pierogi ułożyć papierze kuchennym podsypanym mąką, by nie przyklejały się do podłoża.

Gotowanie

  • Do wrzącej wody dodać łyżeczkę soli. Nie wkładać za dużo pierogów naraz bo się skleją.

Mrożenie pierogów

  • Surowe pierogi ułożyć na papierze kuchennym w zamrażarce, dopiero po paru godzinach jak całkowicie się zamrożą wyciągnąć je z lodówki. Następnie posmarować delikatnie olejem i włożyć w woreczki do mrożenia albo sreberko.