Tarta z brokułami i serem feta
Przygotowanie
Nadzienie
- Brokuły umyć, podzielić i podgotować parę minut w osolonej wodzie.
- Pieczarki podsmażyć z cebulą na patelni.
- Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem oregano i zmiażdżonym czosnkiem. Ser feta pokroić w kostkę.
Ciasto
- Do mąki dodać masło, jedno żółtko i zagnieść. W trakcie ugniatania dodać łyżkę wody i szczyptę soli. Po ugnieceniu ciasto przykryć folią i włożyć do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozłożyć w wysmarowanej masłem formie do tarty.
- Nakłuć w paru miejscach i włożyć na 10 minut do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni.
Wykończenie
- Na ciasto ułożyć wszystkie składniki i zalać masą ze śmietany i jajek.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.
Ciasto
- 300 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko
- sól i pieprz
Nadzienie
- 150 g sera feta
- brokuły
- pół cebuli
- 4 jajka
- 150 ml gęstej śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- pomidorki koktajlowe
- pieczarki
- sól, pieprz
- oregano
Dodatkowo
- Foremka do tarty o średnicy 28 cm
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 720 kcal |
Tłuszcz | 50 g |
Węglowodany | 46 g |
Błonnik | 4 g |
Białko | 20 g |