Tarta z brokułami i serem feta

Ciasto
  • 300 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
Nadzienie
  • 150 g sera feta
  • brokuły
  • pół cebuli
  • 4 jajka
  • 150 ml gęstej śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidorki koktajlowe
  • pieczarki
  • sól, pieprz
  • oregano
Dodatkowo
  • Foremka do tarty o średnicy 28 cm
pieczona tarta z brokułami, serem feta, pomidorkami koktajlowymi i pieczarkami na desce
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ciasto
  • 300 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
Nadzienie
  • 150 g sera feta
  • brokuły
  • pół cebuli
  • 4 jajka
  • 150 ml gęstej śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidorki koktajlowe
  • pieczarki
  • sól, pieprz
  • oregano
Dodatkowo
  • Foremka do tarty o średnicy 28 cm

Przygotowanie

Nadzienie

  • Brokuły umyć, podzielić i podgotować parę minut w osolonej wodzie.
  • Pieczarki podsmażyć z cebulą na patelni.
  • Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem oregano i zmiażdżonym czosnkiem. Ser feta pokroić w kostkę.

Ciasto

  • Do mąki dodać masło, jedno żółtko i zagnieść. W trakcie ugniatania dodać łyżkę wody i szczyptę soli. Po ugnieceniu ciasto przykryć folią i włożyć do lodówki.
  • Schłodzone ciasto rozłożyć w wysmarowanej masłem formie do tarty.
  • Nakłuć w paru miejscach i włożyć na 10 minut do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni.

Wykończenie

  • Na ciasto ułożyć wszystkie składniki i zalać masą ze śmietany i jajek.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.