Pierś z kurczaka w sosie z gorgonzoli

Mięso
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 80 g szynki parmeńskiej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
Sos
  • 180 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 200 g sera gorgonzola
  • sól
  • pieprz
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    3 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    40 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Mięso
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 80 g szynki parmeńskiej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
Sos
  • 180 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 200 g sera gorgonzola
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso

  • Mięso pokroić na mniejsze kawałki, delikatnie doprawić solą (niezbyt dużo, ponieważ szynka jest dość słona) oraz pieprzem. Fileciki zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej.
  • Patelnię spryskać olejem, rozgrzać, a następnie obsmażyć mięso z dwóch stron aż szynka się lekko podtopi i zrumieni. Zdjąć z patelni i odstawić.

Sos

  • Na tą samą patelnię wlać śmietankę wymieszaną wcześniej z mąką. Dodać pokrojoną na mniejsze kawałki gorgonzolę i mieszać na małym ogniu do rozpuszczenia się sera. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Do gotowego sosu dołożyć przygotowane wcześniej mięso.