Ryba w zalewie

Ryba
  • 1 kg ryby
  • 2 cebule
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Zalewa
  • 250 ml wody
  • 120 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 85 ml octu
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 5 zieli angielskich
  • sól
  • pieprz
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Ryba
  • 1 kg ryby
  • 2 cebule
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Zalewa
  • 250 ml wody
  • 120 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 85 ml octu
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 5 zieli angielskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ryba

  • Rybę (u nas jest to dorsz) pokroić w plastry. Poukładać warstwami w miseczce lub garnku Każdą warstwę ryb posypać przyprawami i przełożyć pokrojoną w plasterki cebulą.
  • Najlepiej przykryć i pozostawić na noc, aby ryba dobrze przeszła.
  • Kolejnego dnia rybę usmażyć na złoty kolor - najpierw obtoczyć w mące, później w rozmąconych jajkach, a następnie w bułce tartej.
  • Smażyć na oleju. Po usmażeniu przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  • Rybę poukładać warstwami np. garnku lub innym naczyniu.

Zalewa

  • Cebulę pokroić w plasterki i przenieść do garnka. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i zagotować.
  • Zalewę ostudzić, a następnie zalać nią ryby.
  • Ryby w zalewie najlepiej przygotować 1-2 dni wcześniej aby dobrze się przegryzły.