Ryba w zalewie
Przygotowanie
Ryba
- Rybę (u nas jest to dorsz) pokroić w plastry. Poukładać warstwami w miseczce lub garnku Każdą warstwę ryb posypać przyprawami i przełożyć pokrojoną w plasterki cebulą.
- Najlepiej przykryć i pozostawić na noc, aby ryba dobrze przeszła.
- Kolejnego dnia rybę usmażyć na złoty kolor - najpierw obtoczyć w mące, później w rozmąconych jajkach, a następnie w bułce tartej.
- Smażyć na oleju. Po usmażeniu przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- Rybę poukładać warstwami np. garnku lub innym naczyniu.
Zalewa
- Cebulę pokroić w plasterki i przenieść do garnka. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i zagotować.
- Zalewę ostudzić, a następnie zalać nią ryby.
- Ryby w zalewie najlepiej przygotować 1-2 dni wcześniej aby dobrze się przegryzły.
Ryba
- 1 kg ryby
- 2 cebule
- przyprawa do ryb
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- olej do smażenia
Zalewa
- 250 ml wody
- 120 g cukru
- 125 ml oleju
- 85 ml octu
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 5 zieli angielskich
- sól
- pieprz