Schab w ziołach z sosem pieczarkowym

Schab
  • 1 kg schabu w kawałku
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • olej
  • biały mielony pieprz
Sos pieczarkowy
  • olej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 400 g pieczarek
  • rozmaryn
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g masła
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • biały mielony pieprz
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    3 godz. 20 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Schab
  • 1 kg schabu w kawałku
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • olej
  • biały mielony pieprz
Sos pieczarkowy
  • olej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 400 g pieczarek
  • rozmaryn
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g masła
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • biały mielony pieprz

Przygotowanie

SCHAB

  • Schab umyć, osuszyć i oczyścić.
  • Czosnek drobno posiekać, dodać do niego zioła prowansalskie i biały mielony pieprz i całość dokładnie wymieszać. Marynatę wetrzeć w schab.
  • Mięso obsmażyć na oleju do uzyskania złotego koloru. Obsmażony schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, nagrzanego do 75 stopni C (termoobieg).
  • Piec około 2,5 godziny.

SOS PIECZARKOWY

  • Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, a następnie, gdy cebula się zeszkli, przełożyć do miseczki.
  • Na odrobinie oleju podsmażyć pieczarki. Gdy będą już gotowe, dodać podsmażoną wcześniej cebulę i czosnek oraz wino i rozmaryn. Mieszać aż wino odparuje.
  • Do sosu dodać masło oraz śmietankę i chwilę zagotować.
  • Pod koniec dodać odrobinę sosu sojowego.
  • Sos doprawić białym mielonym pieprzem.