Schab w ziołach z sosem pieczarkowym
Przygotowanie
SCHAB
- Schab umyć, osuszyć i oczyścić.
- Czosnek drobno posiekać, dodać do niego zioła prowansalskie i biały mielony pieprz i całość dokładnie wymieszać. Marynatę wetrzeć w schab.
- Mięso obsmażyć na oleju do uzyskania złotego koloru. Obsmażony schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, nagrzanego do 75 stopni C (termoobieg).
- Piec około 2,5 godziny.
SOS PIECZARKOWY
- Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, a następnie, gdy cebula się zeszkli, przełożyć do miseczki.
- Na odrobinie oleju podsmażyć pieczarki. Gdy będą już gotowe, dodać podsmażoną wcześniej cebulę i czosnek oraz wino i rozmaryn. Mieszać aż wino odparuje.
- Do sosu dodać masło oraz śmietankę i chwilę zagotować.
- Pod koniec dodać odrobinę sosu sojowego.
- Sos doprawić białym mielonym pieprzem.
Schab
- 1 kg schabu w kawałku
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- olej
- biały mielony pieprz
Sos pieczarkowy
- olej
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 400 g pieczarek
- rozmaryn
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 50 g masła
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki sosu sojowego
- biały mielony pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 980 kcal |
Tłuszcz | 74 g |
Węglowodany | 13 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 56 g |