Makaron w sosie z gorgonzoli z groszkiem i szynką

makaron rurki polany sosem gorgonzoli z groszkiem i szynką w miseczce
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    40 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy

Przygotowanie

  • Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę i szynkę. Następnie dodać gorgonzolę i rozpuścić ja na małym ogniu ze śmietanką. Wszystko dobrze wymieszać, a pod koniec dodać groszek.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Składniki
  • 250 g zielonego groszku
  • 100 g szynki
  • pół średniej cebuli
  • 150 g sera gorgonzola
  • 300 ml śmietanki 18%
  • sól
  • pieprz
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie867 kcal
Tłuszcz65 g
Węglowodany30 g
Błonnik4 g
Białko37 g