Hot-dogi

Składniki
  • 10 bułek do hot dogów
  • 10 ulubionych kiełbasek
  • 20 plastrów bekonu
  • 3 pomidory
  • 3 ogórki
  • główka sałaty
  • 3 cebulki szalotki
  • odrobina cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos ognista musztarda
  • 200 g musztardy delikatesowej
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    10 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 10 bułek do hot dogów
  • 10 ulubionych kiełbasek
  • 20 plastrów bekonu
  • 3 pomidory
  • 3 ogórki
  • główka sałaty
  • 3 cebulki szalotki
  • odrobina cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos ognista musztarda
  • 200 g musztardy delikatesowej
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie

  • Przygotować sosy do hot-dogów. Propozycje:
    • Sos czosnkowy z tymiankiem - Przepis
    • Sos ognista musztarda - Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
  • Wrzucić na grilla ulubione kiełbaski. My mięliśmy kiełbaski wiejskie i nie dodawaliśmy do nich żadnych dodatkowych przypraw.
  • Przygotować bekon. Plastry bekonu ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni C do uzyskania chrupiących chipsów (około 3-5 minut).
  • Przygotować karmelizowaną cebulkę szalotkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, odrobinę cukru i smażyć ciągle mieszając na małym ogniu aż się skarmelizuj. Gdy cebulka już będzie gotowa wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się soków i oliwy.
  • Pokroić pomidory i ogórki. Umyć i osuszyć sałatę.
  • Bułki od hot-dogów naciąć wzdłuż. Przepis
  • Ułożyć sałatę, kiełbaskę, bekon, pomidory i ogórki. Na wierzch ułożyć karmelizowaną cebulkę.
  • Hot dogi polać ulubionymi sosami, ketchupem lub musztardą.