Hot-dogi
Składniki
- 10 bułek do hot dogów
- 10 ulubionych kiełbasek
- 20 plastrów bekonu
- 3 pomidory
- 3 ogórki
- główka sałaty
- 3 cebulki szalotki
- odrobina cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos ognista musztarda
- 200 g musztardy delikatesowej
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Składniki
- 10 bułek do hot dogów
- 10 ulubionych kiełbasek
- 20 plastrów bekonu
- 3 pomidory
- 3 ogórki
- główka sałaty
- 3 cebulki szalotki
- odrobina cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos ognista musztarda
- 200 g musztardy delikatesowej
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Przygotować sosy do hot-dogów. Propozycje:
- Sos czosnkowy z tymiankiem - Przepis
- Sos ognista musztarda - Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
- Wrzucić na grilla ulubione kiełbaski. My mięliśmy kiełbaski wiejskie i nie dodawaliśmy do nich żadnych dodatkowych przypraw.
- Przygotować bekon. Plastry bekonu ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni C do uzyskania chrupiących chipsów (około 3-5 minut).
- Przygotować karmelizowaną cebulkę szalotkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, odrobinę cukru i smażyć ciągle mieszając na małym ogniu aż się skarmelizuj. Gdy cebulka już będzie gotowa wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się soków i oliwy.
- Pokroić pomidory i ogórki. Umyć i osuszyć sałatę.
- Bułki od hot-dogów naciąć wzdłuż. Przepis
- Ułożyć sałatę, kiełbaskę, bekon, pomidory i ogórki. Na wierzch ułożyć karmelizowaną cebulkę.
- Hot dogi polać ulubionymi sosami, ketchupem lub musztardą.