Sos czosnkowy z tymiankiem

Składniki
  • główka czosnku
  • 300 ml śmietany 36%
  • szczypta tymianku
  • sól
  • pieprz
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • główka czosnku
  • 300 ml śmietany 36%
  • szczypta tymianku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Czosnek obrać. Każdy ząbek pokroić wzdłuż na pół. Dodać do garnka z zimną wodą. Gotować aż woda zacznie wrzeć, a następnie skręcić ogień i gotować 3-4 minuty.
  • Czosnek odcedzić i przełożyć do małego garnka. Dodać śmietanę, tymianek, sól i pieprz.
  • Całość gotować na bardzo małym ogniu przez około 10-15 minut.
  • Na koniec zmiksować do uzyskania gładkiego, jednolitego sosu.

UWAGA! Po włożeniu do lodówki sos gęstnieje, dlatego chwilę przed podaniem warto go wyciągnąć z lodówki.