Domowe bułki do hot-dogów
Przygotowanie
- Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 3 łyżki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i wymieszać. Tak przygotowany rozczyn odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Do mleka dodać masło i podgrzewać aż się rozpuści.
- Do miski przesiać połowę mąki, dodać sól oraz rozczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodać jajko, później ciepłe mleko, a następnie resztę przesianej mąki.
- Ciasto wyrobić dokładnie aż będzie jednolite i elastyczne. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 10 równych kulek (u nas każda miała ok. 100 g), a następnie z każdej kulki uformować wałek o długości ok. 15-18 cm.
- Wałeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując około 5 cm przerwy, aby w dalszym etapie się nie posklejały. Każdy wałeczek delikatnie spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
- W międzyczasie żółtko wymieszać z mlekiem. Nagrzać piekarnik na 200 stopni C.
- Bułki posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
Składniki
- 620 g mąki pszennej
- 375 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Smarowanie bułek
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- sezam
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 363 kcal |
Tłuszcz | 10 g |
Węglowodany | 60 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 10 g |