Domowe bułki do hot-dogów

Składniki
  • 620 g mąki pszennej
  • 375 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Smarowanie bułek
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam
upieczone bułeczki do hot dogów z sezamem w wiklinowym koszyku na trawie
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    9 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 620 g mąki pszennej
  • 375 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Smarowanie bułek
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam

Przygotowanie

  • Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 3 łyżki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i wymieszać. Tak przygotowany rozczyn odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
  • Do mleka dodać masło i podgrzewać aż się rozpuści.
  • Do miski przesiać połowę mąki, dodać sól oraz rozczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodać jajko, później ciepłe mleko, a następnie resztę przesianej mąki.
  • Ciasto wyrobić dokładnie aż będzie jednolite i elastyczne. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 10 równych kulek (u nas każda miała ok. 100 g), a następnie z każdej kulki uformować wałek o długości ok. 15-18 cm.
  • Wałeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując około 5 cm przerwy, aby w dalszym etapie się nie posklejały. Każdy wałeczek delikatnie spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • W międzyczasie żółtko wymieszać z mlekiem. Nagrzać piekarnik na 200 stopni C.
  • Bułki posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.