Baozi z kurczakiem
Przygotowanie
Ciasto
- Do miski dodać mleko, drożdże, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i olej, a następnie dokładnie wyrobić.
- Większą miskę wysmarować odrobiną oleju. Ciasto przenieść do wysmarowanej miski, przykryć folią spożywczą lub ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Farsz
- Piersi kurczaka ugotować w bulionie. Następnie przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym i przestudzić.
- Na patelnię dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, bardzo drobno pokrojony imbir i papryczkę chili. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulkę i olej. Dusić około 3 minuty.
- Ugotowane w bulionie mięso drobiowe rozdrobnić i przenieść do pozostałych składników. Dodać sos sojowy, sok z cytryny, sól i wszystko dokładnie wymieszać.
- Z gotowego farszu uformować 14 kulek i odstawić.
Baozi
- Z papieru do pieczenia wyciąć 14 kwadratów o wymiarach około 6×6 cm, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 równych porcji. Z każdej porcji uformować kulkę , którą następnie rozwałkować na okrągły placek na lekko oprószonym mąką blacie na grubość około 3 mm. Najlepiej tak aby pozostawić grubsze ciasto na środku placka, a boki rozwałkować mocniej, tak aby placek miał średnicę 10cm.
- Na środku placka ułożyć kulkę farszu, a następnie połączyć brzegi ciasta i uformować bułeczkę (Instrukcja formowania). Gotowe baozi przenieść na wcześniej przygotowany papier do pieczenia i odstawić. Czynność powtórzyć dla kolejnych porcji ciasta.
- Baozi ułożyć na 2 piętrach parownika lub innego naczynia do parowania. Parować 15 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć.
Ciasto
- 170 ml mleka
- 10 g świeżych drożdży
- 5 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 0.75 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g oleju
Farsz
- 2 ząbki czosnku
- 15 g korzenia świeżego imbiru
- 10 g czerwonej papryczki chili
- 70 g cebuli
- 25 g oleju
- 350 g ugotowanych w bulionie piersi kurczaka
- 15 g sosu sojowego
- 10 g soku z cytryny
- 0.5 łyżeczki soli
Dodatkowo
- parownik 2-poziomowy lub inne naczynie do parowania
- papier do pieczenia
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 160 kcal |
Tłuszcz | 7 g |
Węglowodany | 20 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 10 g |