Baozi z kurczakiem

Ciasto
  • 170 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 5 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 0.75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g oleju
Farsz
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g korzenia świeżego imbiru
  • 10 g czerwonej papryczki chili
  • 70 g cebuli
  • 25 g oleju
  • 350 g ugotowanych w bulionie piersi kurczaka
  • 15 g sosu sojowego
  • 10 g soku z cytryny
  • 0.5 łyżeczki soli
Dodatkowo
  • parownik 2-poziomowy lub inne naczynie do parowania
  • papier do pieczenia
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    14 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    3 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ciasto
  • 170 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 5 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 0.75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g oleju
Farsz
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g korzenia świeżego imbiru
  • 10 g czerwonej papryczki chili
  • 70 g cebuli
  • 25 g oleju
  • 350 g ugotowanych w bulionie piersi kurczaka
  • 15 g sosu sojowego
  • 10 g soku z cytryny
  • 0.5 łyżeczki soli
Dodatkowo
  • parownik 2-poziomowy lub inne naczynie do parowania
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Ciasto

  • Do miski dodać mleko, drożdże, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i olej, a następnie dokładnie wyrobić.
  • Większą miskę wysmarować odrobiną oleju. Ciasto przenieść do wysmarowanej miski, przykryć folią spożywczą lub ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Farsz

  • Piersi kurczaka ugotować w bulionie. Następnie przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym i przestudzić.
  • Na patelnię dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, bardzo drobno pokrojony imbir i papryczkę chili. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulkę i olej. Dusić około 3 minuty.
  • Ugotowane w bulionie mięso drobiowe rozdrobnić i przenieść do pozostałych składników. Dodać sos sojowy, sok z cytryny, sól i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Z gotowego farszu uformować 14 kulek i odstawić.

Baozi

  • Z papieru do pieczenia wyciąć 14 kwadratów o wymiarach około 6×6 cm, odstawić.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 równych porcji. Z każdej porcji uformować kulkę , którą następnie rozwałkować na okrągły placek na lekko oprószonym mąką blacie na grubość około 3 mm. Najlepiej tak aby pozostawić grubsze ciasto na środku placka, a boki rozwałkować mocniej, tak aby placek miał średnicę 10cm.
  • Na środku placka ułożyć kulkę farszu, a następnie połączyć brzegi ciasta i uformować bułeczkę (Instrukcja formowania). Gotowe baozi przenieść na wcześniej przygotowany papier do pieczenia i odstawić. Czynność powtórzyć dla kolejnych porcji ciasta.
  • Baozi ułożyć na 2 piętrach parownika lub innego naczynia do parowania. Parować 15 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć.