Kruche ciasteczka na amoniaku
Składniki
- 1 kg mąki
- 500 g masła
- 300 g cukru
- 6 jaj
- 2 łyżeczki amoniaku
- 30 ml mleka
Opcjonalnie
- polewa czekoladowa
Składniki
- 1 kg mąki
- 500 g masła
- 300 g cukru
- 6 jaj
- 2 łyżeczki amoniaku
- 30 ml mleka
Opcjonalnie
- polewa czekoladowa
Przygotowanie
- Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Następnie dodać amoniak rozpuszczony w mleku i dalej ucierać.
- Na stolnicę przesiać mąkę, dodać przygotowaną wcześniej masę i wszystko dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować kulkę i odłożyć na bok.
- Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na kilka mniejszych porcji i rozwałkowywać kolejno na grubość około 0.5 cm. Foremkami wykroić ciasteczka lub przecisnąć przez maszynkę do ciastek.
- Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem i posypać cukrem i cukrem waniliowym. Piec 10-15 minut, do przyrumienienia, w temperaturze 160 stopni C.
- (opcjonalnie) Ostudzone ciasteczka oblać odrobiną polewy czekoladowej.