Kruche ciasteczka na amoniaku

Składniki
  • 1 kg mąki
  • 500 g masła
  • 300 g cukru
  • 6 jaj
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 30 ml mleka
Opcjonalnie
  • polewa czekoladowa
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 1 kg mąki
  • 500 g masła
  • 300 g cukru
  • 6 jaj
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 30 ml mleka
Opcjonalnie
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

  • Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Następnie dodać amoniak rozpuszczony w mleku i dalej ucierać.
  • Na stolnicę przesiać mąkę, dodać przygotowaną wcześniej masę i wszystko dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować kulkę i odłożyć na bok.
  • Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na kilka mniejszych porcji i rozwałkowywać kolejno na grubość około 0.5 cm. Foremkami wykroić ciasteczka lub przecisnąć przez maszynkę do ciastek.
  • Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem i posypać cukrem i cukrem waniliowym. Piec 10-15 minut, do przyrumienienia, w temperaturze 160 stopni C.
  • (opcjonalnie) Ostudzone ciasteczka oblać odrobiną polewy czekoladowej.