Pierniczki bez cukru

Składniki
  • 5 łyżek miodu
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 380 g mąki pszennej
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0.75 łyżeczki sody
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    3 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 5 łyżek miodu
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 380 g mąki pszennej
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0.75 łyżeczki sody

Przygotowanie

  • Masło i miód podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia i odstawić.
  • Do miski dodać wszystkie pozostałe składniki, na koniec wlać przygotowane wcześniej masło z miodem. Dokładnie wyrobić aż ciasto będzie sprężyste. Uformować kulkę i przenieść na stolnicę.
  • Ciasto podzielić mniejsze części, każdą część rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wycinać kształty.
  • Gotowe pierniczki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Z przepisu wyszły nam 3 blaszki pierniczków.