Tort

Biszkopt
  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 8 jaj
  • 240 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • masło do natłuszczenia formy
  • mąka pszenna tortowa do oprószenia formy
Nasączenie biszkoptu
  • 180 ml wody
  • 60 g soku z cytryny
Krem
  • 700 g sera mascarpone
  • 700 g śmietanki 30%
  • 40 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo
  • forma tortowa o średnicy 24 cm
  • 100 g kwaśnego dżemu np. wiśniowego
  • owoce
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    16 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    3 godz. 50 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Biszkopt
  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 8 jaj
  • 240 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • masło do natłuszczenia formy
  • mąka pszenna tortowa do oprószenia formy
Nasączenie biszkoptu
  • 180 ml wody
  • 60 g soku z cytryny
Krem
  • 700 g sera mascarpone
  • 700 g śmietanki 30%
  • 40 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo
  • forma tortowa o średnicy 24 cm
  • 100 g kwaśnego dżemu np. wiśniowego
  • owoce

Przygotowanie

Biszkopt

  • Tortownicę natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
  • Do miski dodać jajka, cukier i cukier waniliowy, a następnie ubijać na aksamitną masę około 12 minut. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy i piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia na około 10 minut. Po tym czasie biszkopt wyjąć z formy i odstawić na kratce do całkowitego ostudzenia.

Krem i nasączanie biszkoptu

  • Wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Biszkopt podzielić na 3 równe części. Odstawić i przygotować krem.
  • Do miski dodać ser mascarpone, śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy. Ubijać do momentu uzyskania konsystencji gładkiego, gęstego kremu.
  • Pierwszą biszkoptową część położyć na paterze. Biszkopt delikatnie nasączyć sokiem z cytryny za pomocą łyżeczki. Wysmarować równomiernie 1/4 części kremu, a następnie 100 g dżemu. Na pierwszą biszkoptową część włożyć drugą.
  • Drugą biszkoptową część nasączyć delikatnie sokiem z cytryny. Wysmarować 1/4 części kremu, a następnie ułożyć owoce. Całość przykryć ostatnią biszkoptową częścią.
  • Trzecią biszkoptową część również nasączyć delikatnie sokiem z cytryny. Wysmarować gładko 1/4 części kremu. Pozostałą część kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tort. Na wierzch dodać owoce.
  • Gotowy tort przenieść do lodówki.