Rogaliki z jabłuszkiem i cynamonem

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 180 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 jabłka
  • cynamon
  • 1 białko
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    24 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 180 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 jabłka
  • cynamon
  • 1 białko

Przygotowanie

  • W misce wymieszać mąkę, drożdże i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Dodać cukier, jajka, śmietanę i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować kulkę i przełożyć na oprószony mąką blat.
  • Ciasto podzielić na 3 równe części. Pierwszą część rozwałkować na kształt koła o grubości 0.5 cm. Koło podzielić na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć kawałek jabłka, posypać cynamonem, a następnie zwinąć zaczynając od szerszego boku. Docisnąć dokładnie boki, aby nic nie wyleciało ze środka. Czynność powtórzyć dla każdej części ciasta.
  • Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując około 4 cm odstępy. Posmarować białkiem i oprószyć cynamonem.
  • Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C, na złoty kolor.