Sernik Oreo z musem malinowym

Sernik
  • 500 g sera twarogowego
  • 250 g sera Philadelphia lub Twój Smak
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 40 g mąki pszennej
Mus malinowy
  • 300 g malin (mrożonych lub świeżych)
  • 1.5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 12 ciasteczek Oreo
  • foremka keksówka 30 x 11 cm
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 10 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Sernik
  • 500 g sera twarogowego
  • 250 g sera Philadelphia lub Twój Smak
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 40 g mąki pszennej
Mus malinowy
  • 300 g malin (mrożonych lub świeżych)
  • 1.5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 12 ciasteczek Oreo
  • foremka keksówka 30 x 11 cm

Przygotowanie

  • Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (boki również) oraz poukładać całe ciastka Oreo na spód.
  • Do większej miski dodać sery, cukier oraz pastę waniliową. Całość wymieszać rózgą do połączenia składników. Ciągle mieszając dodawać po jednym jajku. Kolejne dodawać dopiero, gdy poprzednie dobrze wymieszało się z serem.
  • Dodać mąkę przesianą przez sitko oraz śmietankę. Wszystko razem dokładnie wymieszać i przelać do przygotowanej wcześniej foremki z ciastkami.
  • Wierzch posypać cukrem pudrem. Piec w temperaturze 220 stopni C przez około 30 - 35 minut. Wierzch powinien być mocno przypieczony, a środek luźny podczas poruszania formą.
  • Sernik po upieczeniu zostawić w formie. Najpierw pozostawić do wystygnięcia w temperaturze pokojowej, a później przenieść do lodówki, najlepiej na noc.

Mus malinowy

  • Maliny dodać do małego garnka razem z cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, do powstania gładkiego musu.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i dodać do gotujących się malin. Całość wymieszać i chwilę razem podgotować.