Karpatka

Ciasto
  • 125 g masła
  • 250 ml wody
  • 130 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
  • 2 budynie śmietankowe
  • 80 g cukru
  • 750 ml mleka
  • 200 g masła
Dodatkowo
  • Blaszka 26 x 36 cm
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    24 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    3 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    trudny
Ciasto
  • 125 g masła
  • 250 ml wody
  • 130 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
  • 2 budynie śmietankowe
  • 80 g cukru
  • 750 ml mleka
  • 200 g masła
Dodatkowo
  • Blaszka 26 x 36 cm

Przygotowanie

Ciasto

  • Masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę (po łyżce) i dokładnie ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa.
  • Przełożyć do miski i ostudzić. Miksować masę dodając proszek do pieczenia i wbijać po jednym jajku. Miksować na gładką, klejącą masę.
  • Ciasto podzielić na 2 części. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
  • Formę posmarować masłem i posypać mąką.
  • Jedną część ciasta wyłożyć łyżką na blachę, następnie za pomocą płaskiej łopatki (np. silikonowej), rozprowadzić ciasto po blaszce. Łopatkę co chwilę wkładać do ciepłej wody aby ciasto za bardzo się nie kleiło. Piec przez 20 – 25 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie. Uwaga: W mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia!
  • Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, delikatnie zdjąć placek z blaszki i przełożyć na kratę do ostudzenia.
  • Foremkę umyć, osuszyć i powtórzyć pieczenie dla drugiego placka.

Krem

  • Ugotować budynie: w szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe i cukier, resztę mleka zagotować, wlać mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszać aż budyń będzie miał gładką konsystencję. Następnie gotować przez około 1-2 minuty aż budyń zacznie bulgotać. Zdjąć z ognia i ostudzić. W trakcie studzenia co chwilę zamieszać aby nie zrobił się kożuch.
  • Miękkie masło ubijać mikserem przez około 2 minuty aż będzie bardziej napuszone. Następnie dodawać po łyżce ostudzony budyń i ubijać dalej na puszystą i gładką masę.

Wykonanie

  • Krem rozsmarować na jednej części ciasta i przykryć drugim plackiem. Docisnać delikatnie górną cześć.
  • Odstawić bez przykrycia do lodówki na około 1 godzinę, najlepiej na całą noc.
  • Opcjonalnie – przed podaniem posypać cukrem pudrem.