Makowiec zawijany

Ciasto
  • 200 ml mleka
  • 60 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 4 żółtka
  • 600 g mąki pszennej
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.25 łyżeczki aromatu waniliowego
Masa makowa
  • 200 g orzechów (laskowych, włoskich, migdałów)
  • 500 g maku
  • 350 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 70 g miodu
  • 0.5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    3 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ciasto
  • 200 ml mleka
  • 60 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 4 żółtka
  • 600 g mąki pszennej
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.25 łyżeczki aromatu waniliowego
Masa makowa
  • 200 g orzechów (laskowych, włoskich, migdałów)
  • 500 g maku
  • 350 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 70 g miodu
  • 0.5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 4 białka
  • szczypta soli

Przygotowanie

Ciasto

  • Mleko, drożdże i cukier dodać do małego garnuszka i delikatnie podgrzewać, ciągle mieszając, (nie przekraczając 37 stopni C) do połączenia składników.
  • Do dużej miski dodać miękkie masło, żółtka, mąkę, sól, aromat waniliowy i przygotowany wcześniej zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić do momentu aż ładnie będzie odchodzić od ścian miski i ręki.
  • W misce uformować z ciasta kulkę, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Masa makowa

  • Mieszankę orzechów rozdrobnić i przełożyć do miseczki – orzechy wykorzystamy później.
  • Mak zmielić i przenieść do garnka. Dodać mleko, cukier, miód. Całość podgrzewać pod przykryciem, raz po raz mieszając, przez około 15 minut.
  • Do maku dodać rozdrobnione wcześniej orzechy i aromat migdałowy. Całość wymieszać i odstawić do ostudzenia.
  • Białka ubić ze szczyptą soli. 4 łyżki ubitych białek przełożyć do czystego naczynia, pozostałe białka wymieszać z ostudzonym makiem.

Makowce

  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Uformować wałek i podzielić na 3 równe części.
  • Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości około 5 mm. Całość posmarować pianą z białek oraz masą makową. Każdy kawałek ciasta zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując roladę, tak aby łączenie było na dole.
  • Gotowe makowce zawinąć luźno w papier do pieczenia zostawiając około 4 cm luzu na wyrośnięcie.
  • Włożyć do zimnego piekarnika i piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Opcjonalnie – po upieczeniu polać lukrem.