Zakręcone drożdżówki z serem

Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 95 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 40 g cukru
  • 35 g masła
Masa serowa
  • 250 g twarogu śmietankowego
  • 1 żółtko
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 20 g cukru pudru
  • 20 g masła
Dodatkowo
  • białko do wysmarowania drożdżówek
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    24 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 95 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 40 g cukru
  • 35 g masła
Masa serowa
  • 250 g twarogu śmietankowego
  • 1 żółtko
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 20 g cukru pudru
  • 20 g masła
Dodatkowo
  • białko do wysmarowania drożdżówek

Przygotowanie

Ciasto

  • Rozczyn z drożdży – do małego garnka dodać pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru. Delikatnie podgrzewać na malutkim ogniu do rozpuszczenia. Dodać 30 ml mleka oraz 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, lekko podgrzać, a następnie zdjąć z ognia. Garnek przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
  • W dużej misce jajko zmiksować z pozostałą ilością mleka (mleko delikatnie podgrzane, nie z lodówki). Dodać mąkę, cukier, przygotowany wcześniej rozczyn oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
  • Ciasto dokładnie wyrobić do połączenia składników. Jeśli klei się za bardzo dodać 1-2 łyżki mąki.
  • Z ciasta uformować kulkę i pozostawić w misce do wyrośnięcia na około 60 minut. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce.

W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotować masę serową.

Masa serowa

  • Do miski dodać twaróg, żółtko, cukier waniliowy, cukier puder oraz miękkie masło.
  • Delikatnie zmiksować lub wyrobić widelcem do połączenia wszystkich składników.

Przygotowanie drożdżówek

  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wygniatać przez chwilę, uformować wałek i podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować kulkę. Każdą kulkę rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20 x 25 cm.
  • Każdy prostokąt wysmarować 1/4 masy serowej. Następnie złożyć ciasto do połowy wzdłuż dłuższego boku, nakryć drugą połową ciasta. Tak przygotowany pasek pokroić na 6 kawałków (zdjęcie). Każdy pasek zakręcić i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy około 3 cm.
  • Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
  • Piec 17 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.

Opcjonalnie: Gotowe drożdżówki polać lukrem