Ciasto czekoladowo – pomarańczowe

Składniki
  • ok. 375 g pomarańczy (całych, z cienka skórką)
  • 6 jaj
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 180 g ksylitolu (lub cukru)
  • 50 g kakao
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    16 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    3 godz. 20 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • ok. 375 g pomarańczy (całych, z cienka skórką)
  • 6 jaj
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 180 g ksylitolu (lub cukru)
  • 50 g kakao

Przygotowanie

  • Pomarańcze ze skórą (u nas 2 pomarańcze w sumie miały 376 g) włożyć do małego garnka i zalać wodą do całkowitego przykrycia. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 2 godziny.
  • Pomarańcze odcedzić, przenieść na durszlak i ostudzić.
  • Ugotowane pomarańcze zmiksować – nie za mocno zostawiając małe kawałeczki skórek.
  • Do zmiksowanych pomarańczy dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować na gładką, jednolitą masę.
  • Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto przelać do tortownicy, równomiernie rozprowadzić i piec 55 minut w temperaturze 180 stopni C (do suchego patyczka).