Rogaliki z serem

Ciasto
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 60 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
Masa serowa
  • 250 g twarogu śmietankowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo
  • białko do wysmarowania rogalików
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    24 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Ciasto
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 60 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
Masa serowa
  • 250 g twarogu śmietankowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo
  • białko do wysmarowania rogalików

Przygotowanie

Ciasto

  • Rozczyn z drożdży – drożdże rozpuścić w 2 łyżkach mleka bardzo delikatnie podgrzewając. Dodać łyżeczkę cukru i odstawić do podwojenia objętości na około 10 minut.
  • Do dużej miski dodać mąkę, lekko podgrzane mleko, wcześniej przygotowany rozczyn, cukier, żółtko i szczyptę soli.
  • Masło roztopić i przestudzić.
  • Ciasto wyrabiać dodając stopniowo przestudzone masło. Wyrabiać do połączenia wszystkich składników – jeśli ciasto klei się za mocno dodać 1-2 łyżki mąki.
  • Z przygotowanego ciasta uformować kulkę, przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut.

Masa serowa

  • Wszystkie składniki dodać do miseczki i wyrobić np. przy pomocy widelca do połączenia wszystkich składników.

Przygotowanie rogalików

  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wygniatać przez chwilę, uformować wałek i podzielić na 3 równe części. Z każdej części uformować kulkę. Każdą kulkę rozwałkować na kształt koła o grubości nie większej niż 5 mm. Koło podzielić na 8 równych trójkątów.
  • Na każdy trójkąt nałożyć masę serową , a następnie zwinąć zaczynając od szerszego boku i uformować rogalik.
  • Rogaliki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia łączeniem do dołu, aby nie otworzyły się podczas pieczenia.
  • Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
  • Piec na złoty kolor około 18 minut w temperaturze 170 stopni C.