Wędliny z wędzarni
Przygotowanie
- Tydzień przed wędzeniem - w wodzie rozpuścić sól, dodać liście laurowe, czosnek i nasiona jałowca. Mięso naszprycować, zalać solanką i odstawić w chłodne miejsce.
- Po 3 dniach mięso przełożyć i odstawić na kolejne 4 dni.
- Dzień przed wędzeniem wyjąć z solanki, powiesić na hakach i zostawić do wysuszenia.
- Wędzić około 4 godziny w temperaturze 40 stopni C.
- Po wędzeniu mięso zalać zalewą - w wodzie nagrzanej do 80 stopni C rozpuścić sól, dodać czosnek i liście laurowe, odstawić na około 75 minut. Następnie wyjąć z zalewy i osuszyć.
Wskazówki
- Wszystkie zalewy - 1 l zalewy na 1 kg mięsa.
Mięso
- polędwiczki wieprzowe
- schab
- szynka
Zalewa przed wędzeniem
- 1 l wody
- 35 g soli peklowej
- 3 liście laurowe
- 4 ząbki czosnku
- 5 nasion jałowca
Zalewa po wędzeniu
- 1 l wody
- 15 g soli kamiennej
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe