Ogórki warszawskie

Składniki
  • ogórki
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • czosnek
  • baldachimy kopru
  • marchew
Zalewa
  • pół litra octu
  • 3 l wody
  • 9 łyżek cukru
  • 6 łyżek soli
Składniki
  • ogórki
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • czosnek
  • baldachimy kopru
  • marchew
Zalewa
  • pół litra octu
  • 3 l wody
  • 9 łyżek cukru
  • 6 łyżek soli

Przygotowanie

  • Do słoika włożyć ziele angielskie, dodać gorczycę i baldachim kopru.
  • Poukładać ciasno ogórki, a po bokach wcisnąć czosnek i kawałki marchewki.
  • Składniki na zalewę wymieszać, zagotować i przestudzić.
  • Słoiki zalać zalewą, zamknąć i pasteryzować 6 minut.